Türk Ticaret Kanunu Tasarısı, alt komisyona havale edildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Aralık 2005 15:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

On-line oy kullanmaya izin veren, tüketici kavramını genişleten, haksız rekabete ilişkin düzenlemelerin yer aldığı, iyi işletmeciyi kötü rakibe karşı koruyan, haksız rekabetten en çok zarar gören tüketiciyi koruyan yeni Türk Ticaret Kanunu Tasarısı, TBMM Adalet Komisyonu'nda alt komisyona havale edildi.

TBMM Adalet Komisyonu'nda bugün Türk Ticaret Kanunu tasarısı ele alındı. Yapılan müzakerelerin ardından kanun tasarısının alt komisyona havale edilmesi kararlaştırıldı. Alt komisyona, çalışmalarını tamamlaması için 1 Mart 2006 tarihine kadar süre verildi. Tasarının komisyon çalışmalarının 2006'nın ilk aylarında tamamlanması durumunda, bu yasama yılı içerisinde temel yasa olarak genel kurulda görüşülecek.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, tasarıyla ilgili komisyona bilgi verirken, tasarının hem bir çok yenilik getirdiğini hem de AB'ye uyumu öngördüğünü, bu açıdan da çok önemli olduğunu ifade etti. Çiçek, tasarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, 1957 yılından bu yana yürürlükte olan kanun yerine bu yeni tasarının hazırlanıldığını, 5 yıllık bir çalışmanın ürünü olan tasarının 1.535 madde ve 2 geçici maddeden oluştuğunu söyledi. Ticari, ekonomik ve hukuk bakımından büyük önem taşıyan tasarının AB ile devam eden tarama sürecinin de önemli başlıklarından biri olduğunu ifade eden Çiçek, tasarının yasalaşmasıyla birlikte önemli bir başlığın AB ile uyumunun da sağlanmış olacağını ifade etti. Tasarının altı ana hedefinin bulunduğunu işaret eden Çiçek, şöyle konuştu:

"Türkiye'yi ve Türk ekonomisini ve şirketlerini uluslararası piyasaların bir parçası kılmak ve yabancı sermayeden faydalanmak istiyoruz. Bu tasarı uluslararası piyasaların önemli bir parçası olmaya imkan sağlıyor. Bilgi çağının gereklerini şirketlerimiz bakımımdan yerine getiriyor. Ekonomimizi, uluslararası rekabete açık bir küresel ekonomi haline getiriyor ve bu alana açılım sağlıyor. AB'ye uyum sağlanıyor. Çağdaş ve modern bir Türk Ticaret Kanunu hedefleniyor. Tüketicinin ve pay sahiplerinin korunması bakımımdan yeni düzenlemeler getiriliyor."

Tasarının içeriği ve getirdiği yenilikler hakkında da tasarının hazırlandığı komisyonun başkanlığını yapan Prof. Dr. Ünal Tekinalp ise yaptığı açıklamada, komisyon üyelerine bilgi verdi. Tasarı hazırlanmasında ekonomiyle ilgili dünyada ve AB'deki yeni gelişmeler, Türkiye'nin ihtiyaçları göz önüne alındığını ifade ederek, yasanın uygulandığı 50 yıllık sürede çok şeyin değiştiğini, AB'nin ve Dünya Ticaret Örgütü'nün kurulduğunu, ticari alanda birçok kural ve standardın artık uluslararası alanda belirlendiğini anlattı. Tekinalp, tasarıyla getirilen yeni düzenlemelerin ana başlıklarını, "On-line oy kullanmaya izin veriliyor. Tüketici kavramı genişletiliyor. Haksız rekabete ilişkin düzenlemeler yapılıyor. İyi işletmeciyi kötü rakibe karşı koruyor. Haksız rekabetten en çok zarar gören tüketiciyi koruyor. Aldatıcı, mübalağalı ve tüketiciyi avlamaya yönelik reklam taktikleri önleniyor. Türkiye'de acentelik ve mümessillik alan firmaların korunması sağlanıyor. Ticaret sicilinde aleniyet prensibine açıklık getiriliyor. Elektronik ortamda TOBB`un ticaret siciline ilişkin bir banka kurmasının ilk adımı atılıyor. Şirketlerin bölünmesi ve birleşmesi yeniden düzenleniyor ve birleşen şirketlerde menfaatlerin korunması düzenleniyor. Anonim şirketlerde tek pay sahibinin bile hakkı korunuyor ve bunların oy kullanabilmelerinin yolu on-line oy sistemiyle açılıyor. Murakıplar sistemi kaldırılıyor. Halktan ve özellikle de yurt dışından toplanan ve fabrikaya bile dönüşemeyen paraların hak sahiplerinin payları güvenceye alınıyor. Kara taşımacılığı, CNR uluslararası kara taşımacılığı kurallarına uygun hale getiriliyor. Deniz ticaretinde önemli değişiklikler yapılıyor" şeklinde özetledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber