Enerji Bakanı Hilmi Güler, Ruslar'la yapılan son anlaşma sayesinde gelecek yıl elektrik fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı

Haber Giriş : 26 Kasım 2003 13:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji Bakanı Hilmi Güler, Ruslar'la yapılan son anlaşma sayesinde gelecek yıl elektrik fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı

Enerji Bakanı Hilmi Güler, Ruslar'la yapılan son anlaşma sayesinde gelecek yıl elektrik fiyatlarına zam yapılmayacağını, böylece sanayinin rekabet gücünün artacağını açıkladı

Enerji Bakanı Hilmi Güler, Ruslar'la 11 aydır süren ve anlaşmayla sonuçlanan doğalgaz pazarlığının perde arkasını SABAH'a anlattı. Güler, bu anlaşma sayesinde 2004'te elektrik fiyatlarına zam yapılmayacağını, Türk sanayisinin rekabet gücünün artacağını söyledi. Güler, Ruslar'la varılan uzlaşma sonunda Türkiye'nin toplam 15 milyar dolarlık bir yükten kurtulduğunu açıklamıştı. Enerji Bakanı Güler, önemli ticari ve siyasi ilişkilerin bulunduğu Rusya ile uzlaşmaya varılmasının başarı olduğunu belirtti ve "Türkiye, geçmişin yanlışlarını bir bir ortadan kaldırıyor, yanlış yapma psikolojisinden kurtuluyor" dedi. Güler, anlaşmanın ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Türkiye'ye gelmesini beklediklerini de açıkladı. 

400 MİLYON TL KAZANÇ
Rusya ile sürdürülen görüşmelerin, Mavi Akım Projesi'nin yapımını ve finansmanını üstlenen İtalyan şirketi ENI tarafından da yakından izlendiğini kaydeden Güler, "İtalyanlar pazarlıkların her aşamasında, (Dr. Güler ne yapıyor? Hilmi Bey hangi noktaya geldi?, diye sormuşlar, gelişmeleri yakından takip etmişler" dedi.

Bu arada elektriğe aylarca zam yapılmadığını da anlatan Güler, "Elektriğe zam yapmadığımız için her ailenin yıllık 400 milyon liralık parası cebinde kaldı. Kaçak elektrik konusunda da özel sektör ile görüşmelerimiz sürüyor. Bunu devrederek 1.5 katrilyon liralık kayıp ve kaçak oranını önlemek istiyoruz" diye konuştu. Güler, Ruslar'la yapılan anlaşma sonrasında sağlanan avantajları ise şöyle özetledi

* Elektrik üretiminde doğalgazın payı yüzde 63'tü. Bu anlaşma elektrik maliyetlerini önemli ölçüde indirecek.

* Elektrik üretiminde kömür ve suyun payını artırmaya devam edeceğiz. Böylece, ortalama elektrik üretim maliyetini azaltacağız.

* Doğalgazda geldiğimiz nokta, paçal maliyet olarak düşündüğümüzden de iyi. Ama Ruslar diğer ticari ilişkilerinin zedelenmemesi için açıklanmasını istemiyor.

* Önümüzdeki yıldan itibaren sanayicimiz gerçek anlamda rekabet gücüne kavuşacak. Elektrik zamlanmayacak. Sanayici önünü görecek ve hesabını bilecek.

* Kullanılmayan doğalgazın zorunlu olarak alınmasını, alınmasa bile para ödenmesini içeren "al ya da öde" şartının kapsam olarak daraltılması bile büyük başarı.

* Bu anlaşma ile Turusgaz artık devreden çıkıyor. Doğalgazın tek fiyattan ve tek kaynaktan alınması sağlanıyor.

'Doğu Karadeniz'de Türkiye'ye yetecek kadar petrol var"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Doğu Karadeniz'de ihtiyacımıza yetecek kadar petrol var" dedi. Ramazan Bayramı dolayısıyla memleketi Ordu'da çeşitli ziyaretlerde bulunan Güler, vatandaşlar ve partililerle bayramlaştıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Güler, Karadeniz'de petrol arama çalışmalarını sürdürdüklerini, Trabzon ve Rize açıklarında yaptıkları aramalarda olumlu sonuçlar aldıklarını belirterek, "Doğu Karadeniz'de Türkiye'nin ihtiyacına yetecek kadar petrol var. Birkaç yıl içinde bunu kullanıma geçirebileceğiz. O zaman çok daha dik yürüyeceğiz" dedi.

Güler, Irak'a ilk etapta 200 megavatlık bir elektrik vermeye başladıklarını, yeni yapılacak çalışmalarla bunu bin megavata çıkaracaklarını da belirterek, "Bizden 5 bin megavatlık daha enerji istiyorlar. Hedefimiz onların kapasitesini 4 kat yükseltmek" diye konuştu.
Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber