Hükümet, eski bakanlar hakkındaki yolsuzluk iddialarını gündeme getirirken, TBMM KİT Komisyonu da dönemin bürokratları için soruşturma düğmesine bastı.

Haber Giriş : 27 Kasım 2003 07:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, eski bakanlar hakkındaki yolsuzluk iddialarını gündeme getirirken, TBMM KİT Komisyonu da dönemin bürokratları için soruşturma düğmesine bastı.

Komisyon, incelediği KİT'lerdeki yolsuzluk iddialarının yeniden araştırılması için 8 ayrı dosya hakkında Başbakanlık Teftiş Kurulu'na başvuruda bulundu. Gönderilen soruşturma taleplerinin başında, THY ihaleleri yeralıyor.

TBMM KİT komisyonu Başkanı İsmail Özgün KİT'lere yönelik iddialarda, Özeleştirme İdaresi'nin de ciddi ihmali olduğunu söyledi. Özgün, 1998-2001 yıllarını kapsayan denetimler arasında kapatılan bazı dosyaları yeniden açaçaklarını belirterek, bunların arasında THY'nin VIP helikopteri alımının da bulunduğunu bildirdi. Özgün, bu helikopterin Yılmaz'ın eşi Berna Yılmaz'ın kullanması için alındığı iddialarının araştırılmasını istediklerini söyledi. KİT Komisyonu'nun Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından yeniden soruşturma açılmasını istediği dosyalar şöyle:

THY'nin, dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'ın talimatıyla aldığı 5 milyon dolarlık VIP helikopteriyle ilgili iddiaların araştırılması. Helikopterin Mesut Yılmaz'ın talimatıyla eşinin kullanımı için alındığı iddialarının yanısıra, 5 milyon dolara alınan helikopterin bugün 3.5 milyon dolara satılamadığı, halen 2.6 milyon dolar da borcu olduğu iddialarının soruşturulması;

THY'da 1998-2001 yılları arasında Türksan şirketinin Duty-free satış sözleşmesi hükümlerine yerine getirmemesi nedeniyle uğranılan zararın tespiti.

Sümer Holding'in 16 yıldan bu yana özelleştirilmemesi ve Hazine kaynaklarının bu kuruma aktarılarak zararın daha büyümesine neden olan Özelleştirme İdaresi yöneticileri hakkında işlem yapılması.

Sümer Holding için 2000-2001 yıllarında temizlik ve diğer işlemler için ÖİB'den alınan izinle 1,9 trilyon liralık ihale açıldığı, ancak bu ihalede usulsuzlükler yapıldığı iddialarının yeniden araştırılması.

PTT Genel Müdürlüğü'ndeki 17 yıldan beri süren ve işe gelmeden maaş alan yedek müdürlük ve yedek şeflik uygulamasını başlatan ve devam ettiren yöneticiler hakkında soruşturma açılması.

PTT Genel Müdürlüğü'nün İzmir Güzelyalı'daki Başmüdürlük Binası inşaatına dönemin genel müdürü hakkındaki yolsuzluk iddialarının açığa kavuşturulması amacıyla inceleme ve soruşturma yapılması.

Fak-Fuk-Fon göçmen konutları için fon'dan aktarılan kaynaklar ile kişilere yapılan yardımların dökümünün istenmesine karşı, böyle bir dökümün verilemeyeceği belirtilmesi üzerine konunun Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından soruşturması.

SSK'nın 1998-2001 yılları arasında yaptığı tıbbı sarf malzemesi alımında firmadan firmaya büyük fiyat farklarının tespit edilmesi, aynı malzeme için farklı fiyatlar ödenmesi konusunun soruşturulması istendi.

Başbakanlık ve Meclis'in incleyeceği dosyalar

THY'nin VIP helikopteri alımı.

THY'nin İkram ve Kargo ihaleleri.

Sümer Holding ile ilgili iki zarar dosyası.

Fak-Fuk-Fon'dan amaç dışı kullanılan kaynaklar.

SSK sarf malzemelerindeki fiyat farkları.

PTT'de çalışmadan maaş alan yedek müdürler.

PTT İzmir Güzelyalı ihalesi.

Akçakoca kolilerinde inceleme bitti

Mali Şube ekiplerinin, bir ihbar üzerine yaptıkları baskında ele geçirdiği BDDK eski Başkanı Engin Akçakoca'ya ait 61 koli evrakın incelenmesi tamamlandı.

Yaklaşık 3 bin 500 dosya evrakı inceleyen SPK hesap uzmanları, mali polis ile BDDK yetkililerinin hazırlayacağı raporun, Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na gönderileceği bildirildi. Belgelerin arasında, Akçakoca'nın 2,5 yıl süren başkanlığı sırasında imzaladığı kurum evrakının birer fotokopisi ile MİT'in bankalarla ilgili olarak BDDK'ya gönderdiği bazı raporların orijinallerinin bulunduğu belirtildi.

Bir telefon ihbarı üzerine Etiler'deki Alarko Sitesi'nde mali polis operasyon düzenlemişti. İki ayrı apartmanın deposunda yapılan aramada 61 koli evraka el konulmuştu. Baskın üzerine adrese gelen eski Başkan Akçakoca, belgelerin kendisine ait olduğunu söylemişti.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber