Kamudaki vakıf ve dernek saltanatına son verilmesini hedefleyen tasarının yasalaşmasıyla birlikte artık zorla bağış toplanamayacak, galoş ve dosya satılamayacak.

Haber Giriş : 27 Kasım 2003 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamudaki vakıf ve dernek saltanatına son verilmesini hedefleyen tasarının yasalaşmasıyla birlikte artık zorla bağış toplanamayacak, galoş ve dosya satılamayacak.

Şahin, ??Okul Aile Birlikleri de bu yasanın kapsamında'' diyerek, her öğrenim yılı başında okullarda yaşanan zorla bağış sıkıntısının da tasarının yasalaşmasıyla birlikte son bulacağını söyledi. Şahin, ??Tasarı yasalaştığında artık isteyen istediği gibi bağış toplayamayacak'' dedi.

Şahin, tasarı yasalaştığında, trafik vakıflarının en önemli gelir kaynağını oluşturan ve büyük kentlerde yaşayanların korkulu rüyası haline gelen yanlış yere park edildiği gerekçesiyle araçların parka çekilmesi uygulamasındaki keyfiliğin de ortadan kalkacağını savundu. Şahin, ??Bu uygulamadan sadece vatandaşlar değil, bakan olarak ben de şikayetçiyim. Bu tasarı yasalaştığında bu konudaki şikayetlerin çok azaldığını göreceksiniz'' dedi.

Yine tasarı yasalaştığında bugün tapu ya da nüfus işlemlerini yaptırmak isteyenlerden bağış alınması uygulamasının da kalkacağını belirten Şahin, ??Tasarı yasalaştığında göreceksiniz, isteyen istediği şekilde ne zorla galoş satabilecek, ne de dosya'' dedi.

İKİNCİ VERGİ GİBİ

Şahin, kamunun vatandaşa ücretsiz bir biçimde vermesi gereken hizmetlerin oluşturulan bu vakıflara gelir sağlanması amacıyla sanki ikinci bir vergi öder gibi ücretli hale getirildiğini belirterek, ??Bir zamanlar denetim ve bütçe dışı fonlar vardı. Şimdi de bu vakıflar, o fonların yaptığı işi yapar hale geldi''.

Bu vakıfların, kamu hizmetini ücretli hale getirerek elde ettikleri gelirlerle büyüyüp, ardından da çok kolay para harcanır yerler haline geldiğini belirten Şahin, tasarıyla bu uygulamaya son vermek istediklerini söyledi. Şahin, ??Nasıl ki bütçe ve denetim dışı o fonların kaldırılması zorunluluğu doğdu ise aynı işlevi görmeye başlayan bu vakıfların da artık disiplin altına alınmaları gerekiyor'' dedi.

NELERE UYACAKLAR

Şahin, istisna tutulan vakıfların da, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce çıkarılacak bsir yönetmeliğe göre çalışacaklarını belirterek, bu vakıfların uyacakları kriterlere ilişkin de şu bilgileri verdi:

Kamu görevlileri görev unvanlarını kullanarak bu dernek ve vakıflarda görev alamayacakları gibi, bu görevleri nedeniyle ücret, huzur hakkı ya da başka bir ad altında herhangi bir karşılık da alamayacaklar. Bu vakıflar, kamu yöneticilerine ücret dışında makam aracı, lojman ya da diğer giderlerinin karşılanması hizmeti de sunamayacak.

Dernek ve vakıfların yardım toplama ve bağış kabul hizmetlerinde kamu görevlileri çalıştırılamayacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarının bütçelerinden bu dernek ve vakıflara ödenek, yardım ya da başka bir adla herhangi bir kaynak aktarılamayacak.

Dernek ve vakaflar kamu kurum ve kuruluşlarının ismini alamayacak, bu kurum ve kuruluşların hizmet binaları ile müştemilatları içinde faaliyet gösteremeyecek, yine bu kurumlara ait araç ve gereçleri kullanamayacak.

Bu dernek ve vakıflar kamu kurum ve kuruluşlarının sundukları hizmetlerle ilgili olarak gerçek ve tüzel kişilerden ücret, bağış, katkı payı ya da benzer adlar altında herhangi bir karşılık alamayacak. Kamu kurum ve kuruluşları da bu dernek ve vakıflardan ihalesiz ve ilansız mal ve hizmet satın alamayacak.

Bu vakıfların harcamaları ise titiz bir biçimde denetlenecek.

Hiçbir vakıf kapsam dışı olmamalı

BAKANLAR Kurulu'nda 6 aydır bekleyen ve sonunda haftabaşında Meclis'e sevk edilen tasarıya sonradan eklenen ??Bakanlar Kurulu'nca bazı vakıfların istisna dışı bırakılabileceği'' yolundaki ifade de tartışmalara neden oldu. Bu ifadenin, tasarıya başından beri itiraz eden Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun isteği üzerine konulduğu belirtilirken, bu durum, polis ve adalet vakıflarının Bakanlar Kurulu kararıyla kapsam dışı tutulacağı yorumlarına neden oldu. Mehmet Ali Şahin ise ??Benim görüşüm, hiç bir vakfın kapsam dışı olmamasıdır'' dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber