Engelli memurun yasal talebi bürokrasiye takıldı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Aralık 2005 00:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zonguldak'ta ileri derecede işitme kaybı olan eşine, devletin çıkardığı yasadan faydalanarak işitme cihazı almak isteyen konuşma engelli Hasan Başar, bürokrasiye takıldı.

Dünya Engelliler Günü'nde Zonguldak'ta yaşanan bürokrasi engeli, engellilerin yaşadıkları durumu bir kez daha ortaya koydu. Bürokrasi, engelli ve maddi durumu iyi olmayan memur vatandaşın yasal olarak verilmiş işitme cihazının fark bedelini ödememek için direniyor. Engelli Başar, yaklaşık bir yıldır bürokrasiyi aşıp eşine dijital işitme cihazı almaya çalışıyor.

İleri derecede işitme kaybı olduğundan devletin parasını tam olarak ödediği cihazların fayda etmemesi üzerine 35 yaşındaki eşi Fatma Başar'a dijital işitme cihazı almak istediğini söyleyen 38 yaşındaki konuşma engelli Hasan Başar, "Eşimin ileri derecede işitme kaybı olduğundan normal cihazlar, yani parasını devletin tam olarak ödediği cihazlar fayda etmiyor. Bu durumda tam duymasını sağlayacak olan cihazın bedelinin yaklaşık 2 000 YTL farkını karşılayamadığımdan valilikten yardım istedim. Valilik maaşım ve sosyal güvencem olduğu için yardım etmedi. Eşimin doktor tarafından dijital cihaz kullanması gerektiğini belgelediğim halde, ilgili bürokratlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Kanunu'na ek '30/05/1997 - KHK- 572/17 maddesi gereğince bu cihazın sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olan ve bu kuruluşlardan aylık ve gelir alan özürlülerin, tedavi giderleri ile fonksiyon kazandırıcı ortopedik ve diğer yardımcı araç gereçlerin kurumlarca karşılanmayan kısmı bu kanun kapsamındadır' maddesini ve en son çıkan özürlüler yasasını hiçe saydılar. İlgili bürokratlar, 'Bu madde bizi yardım etmek zorunda bırakmıyor' diyorlar" diyerek ilgisizliğe tepki gösterdi.

Ankara'ya, Başbakanlığa konuyla ilgili faks çekip, Maliye Bakanlığı'na çalıştığı kurum Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Rektörlüğü kanalıyla yazı yazdığını ifade eden Başar, "Hepsi olumsuz cevap verdiler. Bu durumda eşimin kullanması gereken işitme cihazının parasının Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından ödenmesini istiyorum.

Tedavi amaçlı nakil işlemlerim için de sayın Başbakan'dan memurların disiplin affını bir an evvel çıkarmasını ve tedavi olabileceğim illere ve kurumlara yapılması gereken atamamın bizzat kendisi tarafından takibe alınmasını istiyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber