Çayyolu metrosu 2007 yılında yolcu taşıyacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Aralık 2005 13:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Büyükşehir Belediyesi, EGO Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan Sincan, Çayyolu ve Keçiören Metro hatlarında inşaat çalışmalarını sürdürüyor.
Zaman zaman Büyükşehir Belediye Meclisi'nde de tartışmalara neden olan metro çalışmalarında inşaat aşamaları tamamlanma noktasına geldi. İHA muhabirinin Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden aldığı bilgilere göre, Çayyolu ve Sincan Metro hatları büyük oranda tamamlandı. Çayyolu Metrosu'nda inşaat çalışmalarının yüzde 95'i bitirilirken, Batıkent ile Sincan arasında devam eden Metro hattının ise yüzde 74'ü tamamlandı. Çayyolu Metrosu'nda Milli Eğitim Bakanlığı önünden başlatılan çalışmalarla Enerji Bakanlığı önüne kadar gelen hattın 2. tüneli de deliniyor. Bu tünel delme çalışmasının da tamamlanmasıyla inşaat kısmı bitmiş olacak. Enerji Bakanlığı önündeki istasyonla Milli Eğitim Bakanlığı önündeki istasyonu birleştirecek olan hat, Akay Kavşağı altından geçip İnönü Bulvarı'nı takip ederek ilerliyor. Delme işlemi "köstebek" olarak adlandırılan tünel delme makineleriyle yapılıyor. Çayyolu Metrosu'nda ilk yolcu taşımaya 2007'de başlanması hedefleniyor. 15 Aralık 2005'de bu hattın elektromekanik ihalesi yapılacak. İhaleyi kazanan firmanın çalışma hızına göre Metro hizmete girecek. İstasyon inşaatları daha önce bitirilmişti. Sincan Metrosu elektromekanik ihalesi ise 2006 yılı Temmuz'unda gerçekleştirilecek. Bu hatta da hedef yine 2007'de yolcu taşımaya başlanması. Ancak Keçiören Metrosu'nun 2008'e kalması bekleniyor. Keçiören'in kaya zemin olması nedeniyle diğerlerinden daha yavaş ilerleyen tünel açma çalışmalarına bir de hattın geçeceği bölgede bulunan konut sahiplerinin açtığı davalar eklendi. Davalar sonuçlandı, ancak metro hattında güzergah değişikliğine gidildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, başta dış semtlere giden hatlar olmak üzere, birçok bölgede şikayetlere konu olan belediye otobüslerini de yeniliyor. Eskimiş, dökülen, sarsıntılı ve rahatsız yolculuğa neden olan belediye otobüsleri, Aralık 2005'ten itibaren değiştirilmeye başlanıyor. EGO tarafından MAN'dan alınan yeni 50 adet dizel otobüsün 10 adedi önümüzdeki günlerde hizmete girecek. Diğerleri ise 15 Aralık'tan sonra Ankara caddelerinde yolcu taşımaya başlayacak. Dizel motorlu bu otobüslerin çabuk eskimemesi için daha önce uygulanmayan bir yöntem seçilecek. Buna göre yeni otobüsler şoförlerin siciline bakılarak verilecek. En az kaza yapan, çalıştığı otobüse en az hasar veren şoförler yeni otobüsleri kullanacak. Doğalgazla çalışacak 400 yeni otobüs ise 2006 yılı Temmuz ayında Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne teslim edilecek. Böylece başkentte hizmete verilecek yeni otobüs sayısı 450'ye yükselecek. Otobüslerden dizel motorlu olanların tanesinin belediyeye maliyetinin 103 bin Euro, doğalgazlı olanlarının ise 138 bin Euro olacağı öğrenildi. EGO ve Büyükşehir'in özkaynaklarıyla alınan otobüslerin Ankara'da şehir içi ulaşımı rahatlatması bekleniyor. Bu arada, ekonomik kullanım özelliğini yitirmiş otobüsler ise kademeli olarak seferden kaldırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber