İntihal olayını gerçekleştiren İÜ Rektörü Alrmdaroğlu ve bunu ciddiye almayan YÖK Başkanı Gürüz, bugün itibariyle görevinden alınmalıdır

Haber Giriş : 28 Kasım 2003 16:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İntihal olayını gerçekleştiren İÜ Rektörü Alrmdaroğlu ve bunu ciddiye almayan YÖK Başkanı Gürüz, bugün itibariyle görevinden alınmalıdır

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Kadir Erdin, ''Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu'nun İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'na intihal (başkasının yazısını kendisinin gibi gösterme) nedeniyle 2 ay süreyle geçici olarak meslekten men cezası verdiğini'' kaydederek, ''İntihal olayını gerçekleştiren İÜ Rektörü ve bunu ciddiye almayan YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, bugün itibariyle görevinden alınmalıdır'' dedi.

Prof. Dr. Erdin, İstanbul Veteriner Hekimler Odası'nda düzenlediği basın toplantısında, ''1 Aralık 2001 tarihli bir bilim dergisinin tıp alanında bir intihal olayını okuyucularına belgeleriyle sunduğunu'' hatırlatarak, dergide ''Laparoskopik Cerrahi adlı kitapta ABD kaynaklı 'New Developments in Laparoscopy' başlığını taşıyan kitaptan intihal yapıldığının'' yazıldığını anlattı.

"YÖK TARİHİ HATA YAPTI"

''İntihal yaptığı iddia edilen öğretim üyeleri arasında İÜ Rektörü Prof. Dr. Alemdaroğlu'nun da adının geçtiğini'' söyleyen Prof. Dr. Erdin, ''bu yazılar üzerine derneğin, başta YÖK olmak üzere Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) gibi kurumları olayı incelemeye davet ettiğ'' anlattı.

''Herhangi bir yanıt alınmaması üzerine derneğin geçtiğimiz yıl YÖK Başkanlığı ve üyelerine bu konuda yazılı talebini ilettiğini'' anımsatan Prof. Dr. Erdin, ''YÖK, tarihi bir hata yaparak iddiayı görmezden gelip soğumaya bıraktı'' dedi.

Prof. Dr. Erdin, olayla ilgili TTB'nin 8-9 Kasım 2003 tarihinde aldığı kararı da okuyarak, ''TTB Yüksek Onur Kurulu, Prof. Dr. Alemdaroğlu'na, intihal nedeniyle 2 ay süreyle geçici olarak meslektenmen cezası verdi'' diye konuştu.

''GÖREVDEN ALINMA'' İSTEMİ

TTB'nin aynı olayda adı geçen Dr. Mustafa Taşkın ve Dr. B. Berat Apaydın'ı da aynı cezayla cezalandırdığını ifade eden Prof. Dr. Kadir Erdin, ''TTB'nin bu kararı, üniversite camiası ve kamuoyu vicdanını tatmin eden adil bir karar olarak bilim tarihimizde yerini alacaktır''dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gürüz'ün kısa bir süre sonra görev süresinin sona ereceğini de kaydeden Prof. Dr. Erdin, ''İntihal olayını gerçekleştiren İÜ Rektörü ve bunu ciddiye almayan YÖK Başkanı Gürüz, bugün itibariyle görevinden alınmalıdır'' diye konuştu.

"İKİNCİ KEMAL GÜRÜZ ÇIKMAYACAK"

Prof. Dr. Erdin, ''bu olayla ilgili iddialarda YÖK'ün görevini yapması durumunda, Prof. Dr. Alemdaroğlu'nun üniversite öğretim üyeliğinden atılması gerektiğini'' de savundu.

Toplantıda yükseköğretim sisteminin değişmesinin önemine de değinen Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Erdin, sistemin çağdaş düzeye kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Kadir Erdin, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gürüz'ü de eleştirerek, ''İkinci bir Kemal Gürüz daha çıkmayacak. Onun kadar şabloncu bir kişiyi YÖK'ün başında görmeyeceğiz'' dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber