8'de 8 kusurlu savcı, 12 bin lira cezayla yırttı

otomobille 14 yaşındaki Nesrin Karataş'ın ölümüne sebep olan Savcı A. C., 12 bin lira cezayla yırttı...

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Mart 2013 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Kullandığı Bilirkişi raporuna göre 8'de 8 kusurlu bulunan C.'ı Adli Tıp Raporu kurtardı. İşte sanığı savcı olan trafik kazasının hikâyesi

Doruk ÇAKAR

Davaya konu olay 13 Ocak 2006 tarihinde yaşandı...

- ELMADAĞ'dan Ankara istikametine giden bilişim suçlarına bakan Cumhuriyet Savcısı A. C. yönetimindeki araç, Kayaş 19 Mayıs Bulvarı üzerinde karşıdan karşıya geçmekte olan 14 yaşındaki Nesrin Karataş'a çarptı. Kazanın ardından hastaneye kaldırılan Karataş yaşamını yitirdi.

- OTOMOBİLİ kullanan Savcı C. hakkında Sincan Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma sürecinde savcılığın talebi üzerine Karayolları Genel Müdürlüğü'ne yazı gönderilerek olayla ilgili bilirkişi raporu istendi.

KIRMIZIDA DURMADI

- ÜÇ isimden oluşan bilirkişi heyetinin, olay yerinde yaptığı incelemenin ardından hazırlanan bilirkişi raporunda, kazanın 'araçlara kırmızı ışık yandığı sırada' meydana geldiği ve 'otomobili kullanan savcı A. C.'ın olayda 8'de 8 kusurlu' olduğu belirtildi.

- SORUŞTURMAYI yürüten Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı, görgü tanıklarının ifadelerini ve bilirkişi raporunu dikkate alarak C. hakkında, 3 yıldan 6 yıla kadar hapis öngören 'taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan dava açtı ve sanığın kusur oranına göre ceza verilmesini istedi. Savcılık ayrıca, sanık A. C.'ın, trafik ışıklarının bulunduğu kaza yerine yaklaşırken hızını azaltmadığını ve yayaları gördüğü halde frene basmadığını da mütalasına ekledi.

- SİNCAN 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava sürerken, sürpriz bir gelişme yaşandı. Sanık savcı A. C.'ın avukatı, Karayolların'dan emekli bir kişiye başvurarak hazırlattığı ve olayda müvekkilinin kusurlu olmadığını gösteren, tek imzalı bir raporu mahkemeye sundu.

RAPOR 10 AY SONRA

- BU gelişme üzerine mahkeme, Adli Tıp Kurumu'na başvurarak bir rapor istedi. 10 ay sonra hazırlanan raporda, bilirkişi raporuna taban tabana zıt görüş bildirildi. Adli Tıp'ın raporunda, olayın 'otomobillere yeşil ışığın yandığı sırada gerçekleştiği' ve kazada hayatını kaybeden Nesrin Karataş'ın 'birinci derecede kusurlu olduğu' belirtildi.

- DAVADA karar aşamasına gelen mahkeme, sanık A. C.'ı 'tam kusurlu' bulan bilirkişi raporu yerine, Adli Tıp Raporu'nu dikkate aldı.

- SANIK Savcı A. C.'ın, 'otomobillere kırmızı ışık yanarken' kaza yaptığı yönündeki tanık ifadelerini de irdeleyen mahkeme, bu ifadeleri veren Canan Doğu ve Ercan Doğu'nun, 'kazada hayatını kaybeden Nesrin Karataş'ın arkadaşları olduğu' gerekçesiyle 'ifadelere itibar edilmemesi' yönünde karar verdi.

İşte tanık ifadeleri

- CANAN DOĞU: Döner yaptırmak için Büyükkayaş Mahallesi'ne gittik. Burada döner kalmadığı için oturduğumuz Küçükkayaş Mahallesi'ne geri dönerken 19 Mayıs Bulvarı ışıklı kavşağına geldik. Yeşil ışık yandığında önden ben arkamdan da Nesrin geliyordu. Korna sesi duyduğumda Nesrin arkamda yatıyordu.

- ERCAN DOĞU: Olay sırasında otobüs durağındaydım. Kazayı gördüm. Otomobil Nesrin'e çarptığı sırada yayalara yeşil ışık yanıyordu.

Birden fazla rapor var!

SAVCI A. C., AKŞAM'a konuştu: "OLAY psikolojimi bozduğu için dava süreciyle bire bir ilgilenmek istemedim. 8'de 8 kusurlu olduğuma dair raporu hiç görmedim. Ancak birden fazla rapor hazırlandı. Mahkeme de diğer bilirkişi raporunu dikkate alarak alt sınırdan bana ceza verdi. Cezam da paraya çevrildi ve Yargıtay onayladı.

Aile AİHM yolunda

- MAHKEME, kazada hayatını kaybeden Nesrin Karataş'ın 'birinci derecede' sorumlu olduğuna, sanık Savcı A. C.'ın sorumluluğunun ise 'ikinci derecede' kaldığına dikkat çekerek, sanığın 2 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi. C.'ın duruşmalardaki iyi halini de dikkate alan mahkeme, cezayı 8 aya düşürdü. Bu cezayı ise 12 bin 100 TL adli para cezasına çevirdi.

- DAVAYI inceleyen Yargıtay da, bu hükmü onayında karar kesinleşti. Şimdi aile, önce bireysel başvuru kapsamında Anayasa Mahkemesi'ne, buradan sonuç alınamazsa AİHM'e gitmeye hazırlanıyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber