21 yıl önce ölen 263 madenci dualarla anılacak

Zonguldak'ta, 3 Mart 1992'de meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitiren 263 maden işçisi, dualarla anılacak.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 02 Mart 2013 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
21 yıl önce ölen 263 madenci dualarla anılacak

Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında 3 Mart 1992'de meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitiren 263 maden işçisi, ölümlerinin 21'inci yılında dualarla anılacak. Faciada yaralanan 550 işçiden 445'i emekliye ayrılırken, 5'i hala aynı ocakta çalışıyor. Ölen işçilerden bazılarının çocukları ise babalarının ölümüyle tanınan haktan faydalanarak aynı ocakta işbaşı yaptı.

Geçen 7 Ocak'ta meydana gelen ani metan gazı püskürmesi ve sonrasındaki göçükte 8 maden işçisinin öldüğü TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında, 3 Mart 1992'de dünya madencilik tarihinin en büyük kazalarından biri meydana gelmişti. Grizu faciasında 263 işçi yaşamını yitirirken, 550 işçi de yaralanmıştı. Ölen işçilerin cesetleri, yer altında devam eden yangınlar nedeniyle günler sonra gruplar halinde çıkarılabilmişti. En son 2 madencinin cesedi Mayıs 1997'de ocaktan çıkarılmıştı.

ÖLENLERİN YERİNE ÇOCUKLARI İŞE GİRDİ

Faciadan yaralı kurtulan 550 madenciden 445'i emekliye ayrılırken, 5'i hala ocakta yer üstünde çalışmaya devam ediyor. O tarihte ocakta çalışan ancak vardiyaları farklı olduğu için faciadan kurtulan işçilerden de sadece 15'i aynı ocakta çalışmaya devam ediyor. Ölen madencilerden bazılarının çocukları ise babalarının ölümü nedeniyle tanınan haktan faydalanarak aynı ocakta işbaşı yaptı.

Ölen 263 madenci, her 3 Mart'ta kuyubaşı olarak tabir edilen ocak girişinde dualarla anılıyor. Bu yıl 3 Mart'ın pazar gününe denk gelmesi nedeniyle anma töreni 4 Mart Pazartesi günü yapılacak. Kozlu Belediyesi ise geçen yıl ölen madenciler anısına yaptırdığı belde merkezindeki Maden Şehitleri Anıtı'nda tören düzenleyecek.

'ÖLEN ARKADAŞLARIMIZIN ÇOCUKLARIYLA ÇALIŞIYORUZ'

1989'da kurumda işbaşı yapan ve farklı vardiyada çalıştığı için faciadan kurtulan 49 yaşındaki Zeki Çatalçam ve 50 yaşındaki Ertan Ulupınar, kazada ölen arkadaşlarının fotoğraflarının yer aldığı panoya bakarak anılarını tazeledi. O gün 08.00-16.00 vardiyasında çalıştığını, patlamanın ise 16.00-24.00 vardiyasında meydana geldiğini belirten Çatalçam, "3 Mart unutulacak bir gün değil. Ölen arkadaşlarımızın bir çoğuyla kazma salladım. Şimdi, bazılarının yerine çocukları ocakta çalışıyor. Onlarla birlikte çalışıyorum. Allah bir daha böyle acılar yaşatmasın" dedi.

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, 263 işçinin öldüğü kazanın dünya madencilik literatürüne giren bir facia olduğunu söyledi. Son yıllarda özellikle taşeron sisteminin kuruma girmesiyle birlikte ölümlü kazaların arttığını belirten Alabaş, "Artık böyle facialar yaşamak istemediğimizi, böylesine acı olaylar yaşamak istemediğimizi, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmasını ve denetimlerin sıkı bir şekilde yapılması gerektiğini söylüyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber