Kayıtlı cep telefonu alanlara mesaj şoku

Haber Giriş : 07 Aralık 2005 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayıtdışı cep telefonlarına gönderilmeye başlanan uyarı mesajını alan tüketiciler arasında en büyük şoku, cihazlarını yetkili bayilerden alanlar yaşadı. Bayilere koşan tüketiciler tatmin edici yanıt alamadı

GSM operatörleri hafta başından itibaren kadar kayıtdışı veya IMEI numarası klonlanmış cep telefonu kullanan milyonlarca kişiye uyarı mesajı gönderdi. "Cihazınız kayıtdışı" mesajının gönderildiği tüketiciler arasında en büyük şoku ise cep telef onlarını yetkili bayilerden aldığım sananlar yaşadı. Mesajla birlikte cep telefonlarının kaçak olduğunu ilk kez öğrenen tüketiciler, soluğu müşterisi oldukları yetkili bayilerin kapısında aldı. Ancak tüketiciler bayilerden tatmin edici bir yanıt alamadı.

Mesaj arkadaşına gitti

Bir diğer şoku ise arkadaşının kaçak cep telefonuna kartını takıp bir kereliğine konuşanlar yaşadı. GSM operatörü 'kaçak cep telefonu' damgasını gerçek kaçak cep telefonu sahibinin numarasına değil, bu telefonu sadece beş dakikalığına kullanan kişinin numarasına kaydetti. Böylece uyarı mesajı da bu kişilerin telefonlarına gitti.

TK sitesi kitlendi

Telekomünikasyon Kurumu (TK) tarafından hazırlanan yasa gereğince, kayıt altına alınmamış cep telefonları 12 Aralık'tan sonra iletişime kapatılacak. Cep telefonu kullanıcıları, cep telefonlarında *#06# tuşlayarak cihazlarının seri numarasını öğrendikten sonra, numaranın kayıtlı olup olmadığı bilgisine http://imei.tk.gov.tr internet adresinden erişebiliyor. Ancak yoğunluktan dolayı http://imei.tk.gov.tr adresine girmek saatler alıyor. Tüketiciler, aynı anda 150 sorgulama yapılabileceği belirtildiği halde, sitede bir kez bile sorgulama yapamamaktan yakınıyor. Tüketici derneklerine ise hafta başından bu yana konuyla ilgili telefon ve faks yağıyor.

Turkcell hediye puanı ile Avea mesajla kayda alıyor

* Kaçakları kayıt altına almak için abonelerine tek aşamalı bir çözüm sunan Turkcell, 5 YTL kayıt ücretim, Hazır Kart'lı abonelerinin Kontörbizden'deki hediye kontörlerinden, faturalı abonelerinin ise HediyeCell puanlarından düşerek, devlete ödüyor. Puanı yetmeyen abonelerin puanlarını Turkcell tamamlıyor ve gelecek puanlarından düşmek üzere hesaplarına kaydediyor.

* Avea, kaçak telefon kullanan abonelerine bilgilendirme mesajı gönderiyor. Mesajı alan kullanıcı, faturasıyla birlikte bir Avea İletişim Merkezi'nde, kayıtlarını ücretsiz olarak yaptirabiliyor.

* Ücretsiz 7046'yı 5 Aralık'a kadar arayan veya buraya boş mesaj gönderen Telsim abonelerin cep telefonlarının, kayıtlı olup olmadığı tespit ediliyor. 7046'ya boş mesaj gönderen veya bu servisi arayarak sesli yanıt sisteminin 'Kaydınız alınmıştır' yanıtını duyan abonelere, 8 Aralık'a kadar SMS ile geri dönülecek

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber