Kartların yüzde 98'i sorun içermiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2005 12:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), kredi kartlarının yüzde 98'inin sorun içermediğini bildirdi.

TBB, bankaların kredi kartları uygulamaları hakkında yaptığı açıklamada, "Türkiye'de kredi kartı kullanımı son dönemde çok hızlı bir gelişme göstererek milyonlarla ifade edilen rakamlara ulaşmıştır. Nitekim, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre 2005 Ekim sonu itibariyle kredi kartı sayısı 29 milyondur. Diğer taraftan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre 2005 Ekim itibariyle kredi kartı borcunu ödemeyen ve borcunu gecikmeli olarak ödeyenlerin taşıdıkları sorunlu kart sayısı 620 bindir. Bu sayı 2000 yılından itibaren listede yer alan tüm kayıtları içermekte olup, yaklaşık 250 bin kişiye tekabül etmektedir. Bu durumda sorunlu kredi kartı sayısı oranı yüzde 2 civarındadır" denildi.

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) tarafından yayınlanan raporlara göre, Temmuz 2005 itibarı ile piyasadaki kredi kart limitlerinin yüzde 46.5'lik bir kısmının kullanıldığına işaret edilen açıklamada, bu konuda BKM'nin 2005 Nisan ayında gerçekleştirdiği, kredi kartı kullanım alışkanlıkları ve limit kullanım bilgilerini içeren araştırma sonuçlarına göre de müşterilerin kullandıkları kredi kartlarının limitlerinin ortalamasının 1,500 YTL civarında seyrettiği kaydedildi.

Açıklamada, bankaların TCMB'ye bildirdiği tasfiye olacak kredi miktarının ise Kasım 2005 itibariyle 1 milyar 287 milyon YTL, toplam kredi kartları alacağı içindeki payının da yüzde 7.5 olduğu belirtilerek, "Kredi sahipleri bu gecikmelerin çok büyük bir kısmını sorunlu hale dönüşmeden ödemektedir. Tasfiye olacak alacak miktarı 1 gün gecikmeden başlayarak tüm gecikmeleri ve 'olası' sorunlu alacak rakamını ifade etmektedir" denildi.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber