Dinçer iddiaları yalanladı

Haber Giriş : 07 Aralık 2005 21:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, içki yasağıyla ilgili kendisine yönelitilen iddiaları yalanladı.

Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, ?içki yasağına? ilişkin haberlere yönelik ?Bu haberlerde yönetmelik değişikliğiyle yasaklamalar getirildiği ve bu yasaklamalara dayanak oluşturması için şahsımın yeni hükümler getirdiği iddia edilmektedir. Bu iddialar gerçek dışıdır? dedi.

Dinçer, 4 Aralık Pazar günü bazı gazetelerde bir haber ajansı kaynak gösterilerek yer alan ?Alkol Yasağında Ömer Dinçer İmzası? ve ?İçki yasağının altındaki cinlik? başlıklı haberlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Dinçer, bu haberlerle şahsının hedef gösterildiğini ifade etti.

Polis Vazife ve Salahiyet, Belediye ve İl Özel İdaresi kanunlarına uyumun sağlanması amacıyla ?İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik?in yeniden düzenlendiğini bildiren Dinçer, işyeri açmak isteyen girişimcilerin önündeki bürokratik engellerin kaldırılması, kırtasiyeciliğin azaltılması amacıyla yapılan düzenlemelerin başında bu yönetmeliğin geldiğini belirtti.
Bunun, Avrupa Birliği (AB) sürecinde çağdaş normlara uygun olarak yapılan yüzlerce düzenlemeden biri olduğuna dikkati çeken Dinçer, bu yönetmelik kapsamında ?umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin ruhsatlandırılması?nın da ele alındığını bildirdi. Dinçer, açıklamasında şunları kaydetti:
?Yani yapılan işlem kanunlar değiştiği için yönetmeliğin uyumlu hale getirilmesidir. Amaç, haberlerde yer aldığı gibi içkiye kısıtlama getirmek değil, mevzuatı uyumlaştırmak, yeni yönetmeliğin yazılış sistematiğine uygun hale getirmektir.
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 29. caddesinin 2. fıkrasında bulunan ?İçkili yer bölgesi haricinde içkili yer açılamaz' hükmü, 30 Aralık 1999 tarihli Resmi Gazete'de
yayımlanarak, yürürlüğe giren ?Açılması İzne Bağlı Yerlere Uygulanacak İşlemler Hakkında Yönetmelik'te de bulunan bir hükümdür ve yeni getirilen bir hüküm değildir.?

?YAPILAN DEĞİŞİKLİK YENİ BİR DÜZENLEME DEĞİL?
Dinçer, Açılması İzne Bağlı Yerlere Uygulanacak İşlemler Hakkında Yönetmelik'in 6. maddesinde içkili yer bölgesinin tespit edilmesi gerektiğinin hüküm altına alındığını ve içkili yer açmak için aranacak şartları düzenleyen 11. maddesinde ise ?içkili yer bölgesi dahilinde
bulunmak? şartının belirtildiğine dikkati çektiği açıklamasında şu hususlara yer verdi:
?Dolayısıyla yapılan değişiklik yeni bir düzenleme olmayıp önceki yönetmelikte de var olan düzenlemenin yeni yönetmeliğin yazılış sistematiğine uygun olarak ifade edilmesidir.
Öte yandan belediye meclisleri ve il genel meclisleri tarafından birden fazla içkili yer bölgesi belirlenebilecek olup içkili yerlerin bu bölgelerde açılması mümkündür. Halen ruhsatı bulunan içkili yerlerin yeni yapılacak içkili yer bölgesi tespiti nedeniyle ruhsatını kaybetmesi söz konusu değildir.?
İçkili yer bölgelerinin tespitinin daha önce yürürlükte bulunan ?Açılması İzne Bağlı Yerlere Uygulanacak İşlemler Hakkında Yönetmeliğe? göre vali veya kaymakamların başkanlığında oluşturulan komisyonlar tarafından yapıldığını hatırlatan Dinçer, yeni yönetmelikte bu yetkinin belirtilen kanunlara uygun bir şekilde belediye meclisi veya il genel meclislerine devredildiğini kaydetti.

?HERHANGİ BİR YASAK GETİRİLMEDİ?
Yönetmelik ve genelgede şahısların içki kullanmasına ilişkin herhangi bir yasak getirilmediğine dikkati çeken Dinçer, açıklamasında şu hususlara belirtti:
?İçkili yer bölgesi olarak tespit edilemeyecek yerlere ilişkin de yeni bir kısıtlama getirilmediği eski yönetmeliğin 7. maddesi ile yeni yönetmeliğin 30. maddesi karşılaştırıldığında açıkça görülecektir.

Bu haberlerle yönetmelik değişikliğiyle yasaklamalar getirildiği ve bu yasaklamalara dayanak oluşturması için şahsımın yeni hükümler getirdiği iddia edilmektedir. Bu iddialar görüldüğü üzere gerçek dışıdır. Üstelik yapılan haberlerde şahsımın Bakanlar Kurulu ve İçişleri Bakanlığı'nın üzerinde bir yetki kullandığı gibi devlet yönetimi anlayışıma aykırı, şahsımı hedef gösterici ifadelere yer verilmiştir. Belli bir amaç hedeflenerek, yapılan bu haberlerin basın ahlakıyla uyuşmadığı açıktır. Bu haberler sebebiyle hukuki haklarımı saklı tutuyorum.?

ntv

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber