Belediye toplu iş görüşmelerinde kadına pozitif ayrımcılık

Diyarbakır merkez Yenişehir Belediyesi ile Türk-İş'e bağlı Belediye İş Sendikası arasında yapılan toplu iş sözleşmesinde, kadınlar koruma altına alındı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 07 Mart 2013 15:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Belediye toplu iş görüşmelerinde kadına pozitif ayrımcılık

Sözleşmede, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün izinli sayıldığını belirten Yenişehir Belediye Başkanı BDP'li Selim Kurbanoğlu, "Karısına şiddet uygulayan erkek personelin maaşının yarısı, mağdur eşe verilecek. Çok eşli evliliklerde ise erkek personelin ücreti ise resmi nikalı eşine verilecek" dedi.

Yenişehir belediyesi ile Türk-İş'e bağlı Belediye-İş sendikası arasında devam eden Toplu İş sözleşme görüşmeleri iki yılı kapsayacak şekilde toplam yüzde 13 oranında zam yapıldı. Yenişehir Belediyesi Fidanlığı ve Sosyal Tesisleri'nde, gerçekleşen imza törenine, Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu, Belediye-İş Diyarbakır Şube Başkanı Vezir Perişan, Genel-İş Diyarbakır Şube Başkanı Salih Doğrul, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri ve çok sayıda belediye çalışanı katıldı.

Törende konuşan Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu, geçmişte yapılan haksızlı ve eksiklikleri, sendika yöneticileri ile birlikte ortadan kaldırmaya çalıştıklarını belirterek, kadına yönelik pozitif ayrımcılık konusunda da anlaştıklarını söyledi. Çalışan işçilerin örgütlülüğüne ve sendikalılaştırılmarına destek olmayı amaçladıklarını belirten Kurbanoğlu, "Toplu iş sözleşmesinde kadını koruyan maddeler de koyduk. Bunlar 8 Mart'ın izin günü sayılması, eşine şiddet uygulayan personelin maaşının yüzde 50'sinin mağdur eşine verilmesi, çalışanın istifası halinde ücretin eşinin nezdinde verilmesi, çok eşlilik yapan erkek personelin ücretlerinin resmi nikahlı eşine verilmesi ve doğum yardımının da eşine verilmesi konusunda geçmişte de yaptığımız bu düzenlemeyi, toplu iş sözleşmesiyle maddeler halinde koyduk. Biz Yenişehir Belediyesi ailesi olarak, sözleşmeye koyduğumuz her maddenin arkasında olduğumuzu belirtiyoruz. Bunun pozitif ayırımcılık ve kadına yönelik şiddetin önünde engel olmak ve buna karşı durmak için, bu maddelere uymayan 2 personelimize uyguladık. Bundan sonra da bu maddeleri uygulamaya devam edeceğiz" dedi.

21 Mart tarihinde kutlanacak nevruzu da sözleşme içeriğinde izinli gün olarak gösterildiğini ifade eden Başkan Kurbanoğlu, "Yapmış olduğumuz toplu iş sözleşmesi ile enflasyon dikkate alınarak, yüzde 8, kıdem dikkate alınarak yüzde 3,8 şeklinde düzenleme yaptık. Talep olmamasına rağmen belediye yönetimimizde sosyal paketi de yevmiyeye ek yaparak toplamda yüzde 13 oranında bir artış yaptık" diye konuştu.

Belediye İş Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı Vezir Perişan da yaptığı konuşmadan sonra karşılıklı olarak sözleşme imzalandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber