Adalet Bakanlığı, bütün hakim ve savcı adaylarını dil öğrenmeleri, bilgi ve görgülerini artırmaları için Avrupa'ya gönderecek.

Haber Giriş : 30 Kasım 2003 13:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Adalet Bakanlığı, bütün hakim ve savcı adaylarını dil öğrenmeleri, bilgi ve görgülerini artırmaları için Avrupa'ya gönderecek.

Hakim ve savcılık sınavını kazanarak Adalet Akademisi'nde eğitim alacak olan bütün adaylar 2 yıllık stajlarının son 6 ayını İngiltere, Fransa, Almanya gibi Avrupa ülkelerinden birinde geçirecek.

Adalet Akademisi Başkanı Doç. Dr. Cevdet İlhan Günay, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen Adalet Akademisi Yasası ile hakim ve savcı adaylarının dil eğitimi amacıyla yurtdışına gönderilmelerine ilişkin düzenleme yapıldığını belirterek, bu projeye 2004 yılı için 200 milyar lira ödenek ayrıldığını söyledi. Günay, Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinde çıkarılan uyum yasalarının uygulamaya yansıtılmasında en büyük görevin yargıya düştüğüne dikkat çekerek, ?Demokratikleşme ve insan hakları alanındaki düzenlemelerin çıkarılış amaçları doğrultusunda uygulamaya geçirilebilmesi açısından hakim ve savcılarımızın eğitimi çok büyük önem taşıyor.? dedi. Günay, bir taraftan halen görevdeki yargı mensuplarına insan hakları seminerleri verilirken, diğer yandan göreve yeni başlayacak olan hakim ve savcı adaylarına da evrensel hukuk anlayışı ve insan hakları bilinci kazandırmaya önem verdiklerini kaydetti. Doç. Dr. Günay, hakim ve savcıların Türk hukuk sistemindeki gelişmelerin yanı sıra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarını ve dünyadaki gelişmeleri takip etmeleri gerektiğini vurgulayarak, bu amaçla hakim ve savcı adaylarını stajlarının son 6 aylık döneminde dil eğitimi için yurtdışına göndereceklerini açıkladı.

Hakim ve savcı adaylarının yurtdışına gönderilmesi uygulamasının, yeni yapılacak sınavdan sonra staja başlayacak olan adayları kapsadığını söyleyen Günay, yurtdışına gönderilen stajyerlerin dil kursu, barınma ve gidiş geliş masraflarının bu amaçla ayrılan ödenekten karşılanacağını dile getirdi. Öte yandan Devlet Güvenlik Mahkemeleri (DGM) ve diğer mahkemelerde görev yapan hakim ve savcıların kısa süreliğine gezi ve ziyaret amaçlı olarak yurtdışına gönderilmesi uygulaması da devam ediyor.

Hakimler, insan hakları eğitiminden geçiyor

AİHM'nin Türkiye aleyhine çok sayıda tazminat kararı vermesi ve çıkarılan uyum yasalarının uygulamaya tam olarak yansıtılamaması nedeniyle Adalet Bakanlığı son dönemde yargı mensuplarına yönelik insan hakları eğitimine ağırlık vermeye başladı. Bu amaçla geçtiğimiz mayıs ayında başlayan insan hakları eğitimi projesi kapsamında Yargıtay tetkik hakimleri ve kıdemli yargıçlardan oluşan 225 hakim ve savcının eğitimci olarak yetiştirilmesine yönelik eğitim seminerleri devam ediyor. Bu seminerlerin tamamlanmasının ardından 2004 ve 2005 yılı içinde periyodik aralıklarla Türkiye genelindeki 9 bini aşkın yargı mensubu insan hakları alanında eğitim görecek. Seminer programını ağırlıklı olarak AB uyum yasaları, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, AİHM içtihatları ve insan hakları ihlallerinden örnekler çerçevesindeki konular oluşturuyor. Stajyer hakim ve savcılarla birlikte halen görevde olan yargı mensuplarını da kapsayan insan hakları eğitimi projesinin tamamlanmasıyla birlikte AİHM'nin Türkiye aleyhine verdiği kararların büyük ölçüde azalacağı ve yasalarda yapılan değişikliklerin de uygulamaya daha iyi yansıtılacağı ifade ediliyor.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber