Terör saldırılarının ardından hükümet, MİT kanununu değiştirmek için düğmeye bastı. Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer başkanlığındaki ekip çalışmalara başladı

Haber Giriş : 30 Kasım 2003 13:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Terör saldırılarının ardından hükümet, MİT kanununu değiştirmek için düğmeye bastı. Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer başkanlığındaki ekip çalışmalara başladı

İstanbul'daki terör eylemlerinin ardından hükümet, Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nu değiştirmek için düğmeye bastı. MİT, "İç İstihbarat" ve "Dış İstihbarat" diye iki bölümden oluşacak.

İstanbul'daki bombalı terör eylemlerinin ardından hükümet, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Kanunu'nu değiştirmek için düğmeye bastı. Başbakanlık Müsteşarı Prof. Ömer Dinçer'in başkanlığında oluşturulan bir ekip MİT Kanunu'nda değişiklik yapılması için çalışma başlattı. 6 Temmuz 1965'te 644 sayılı Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'yla Başbakanlığa bağlı olarak kurulan MİT'in yasası, en son 1 Ocak 1984'te değiştirilmiş ve halen yürürlükte olan 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve MİT Teşkilat Kanunu çıkarılmıştı.

İki ayrı başkan olacak

AK Parti Hükümeti'nin, 2937 sayılı kanunda yapacağı değişiklikle MİT ikiye ayrılacak. İç istihbarat ve dış istihbarat olmak üzere iki ayrı birimden oluşan yeni yapılanmada iki ayrı "başkan" ya da "müsteşar" olacak. Dış istihbarat, casusluk, karşı casusluk konusunda yetiştirilmiş personelden oluşacak. Yasanın çıkmasıyla birlikte MİT Müsteşarı ve üst düzey kadrolardaki isimleri kolaylıkla değiştirme imkanı da sağlanmış olacak.

Yeni örgütlenme

Bu modelde, ABD istihbaratında olduğu gibi MİT'in de FBI ve CIA gibi örgütlenmesi amaçlanıyor. ABD'deki istihbarat örgütlenmesi Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ve Federal Haberalma Teşkilatı (FBI) olarak iki ayrı birimden oluşuyor. CIA'nın dünyanın her tarafında iyi yetişmiş, yetenekli, teknik destek ve araştırmada kuvvetli memurları bulunuyor. Örtülü ödeneği de bulunan CIA elemanları, kimlik koruma kanunu ile güvence altında bulunuyor.

FBI ise daha çok iç istihbarat alanında faaliyet gösteriyor. MİT'in yeniden yapılandırılmasında da bu yapının örnek alınacağı belirtiliyor.

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber