Hakimler, zabıt katibi alırken, önceliği unutuyor

Zabıt katipliği ve mübaşir sınavlarında adalet bölümü mezunları ihmal edilmemelidir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Mart 2013 00:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hakimler, zabıt katibi alırken, önceliği unutuyor

Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 28 Aralık 2012 tarihinde, adlî ve idarî yargıda çalıştırılmak üzere, 3.380 sözleşmeli, 665 kadrolu zabıt kâtibi alacağını, başvuruların 23 Ocak 2012 Pazartesi günü başlayıp, 3 Şubat 2012 Cuma günü mesai saati bitiminde sona ereceğine ilişkin duyuru yayımlamıştır.

Zabıt katipliği sınavına başvuruda bulunmak isteyenler, başvuruda bulunmak istedikleri adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonu başkanlıklarına müracaat etmeleri gerekmektedir. Sınavı kazananların göreve başlamaları gerekli işlemlerinin yapılmasından sonra kısa bir süre sonra gerçekleşmektedir.

Zabıt Katipliği sınavını; adli yargı ilk derece mahkemeleri adalet komisyonu başkanlıkları yerine getirmektedir; zabıt katipliği sınavının ilk aşama sınavı olan 90 ve üzeri kelime yazanlar daha sonra belirlenen günde mülakata sınavına çağrılmakta, mülakat sınavını da kazananlar, gerekli evrakların tedarik edilmesinden sonra göreve başlama yazılarının akabinde atandıkları ünvanda, atandıkları yerlerde göreve başlamaları yapılmaktadır.

Zabıt katipliği sınavına başvuruda bulunabilmek için en az lise mezunu olma şartı yeterlidir;ancak Adalet Bakanlığı Memur Sınav Atama ve Nakil Yönetmeliğinin genel esaslar başlıklı 9 uncu maddesinde belirtilen hususların da ihmal edilmemesi gerekmektedir.

Adalet Bakanlığı Memur Sınav Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 9 uncu maddesi şu şekildedir:

Madde 9 - Adalet komisyonlarının teklifi üzerine atama yapılacak kadroların; yeri, sınıfı, unvanı, derecesi ve sayısı Bakanlıkça belirlenir.

(Değişik fıkra : 09/05/2006 - 26163 S.R.G Yön/6.mad; Değişik fıkra: 09/10/2010 - 27724 S.R.G. Yön/3.mad) Bu kadrolara ilk defa atanacaklar merkezi sınava girip en az yetmiş puan alanlar arasından, adalet komisyonlarınca sözlü veya gerektiğinde uygulamalı ve sözlü sınav sonucuna göre seçilirler. Emanet memuru, tebligat memuru, infaz ve koruma memuru, zabıt kâtibi ve cezaevi kâtibi kadroları için seçim yapılırken hukuk fakültesi, adalet meslek yüksek okulu, yüksekokulların adalet programı ile adalet ön lisans programı mezunlarına öncelik tanınır.

Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde; belirlenen unvanlara atanmalarında öncelik tanınacağı belirtilmiştir, bu bağlamda; bazı adalet komisyonu başkanlıkları, yönetmelikte belirtilen önceliği maalesef göstermemektedir.

Konunun önemi, ilgililer tarafından dikkate alınıp,gerekli düzenlemelerin yapılması dileğiyle.

Memurlar.Net Forum
Adalet Personeli Bölümü Editörü
ÇOTANAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber