Mehmet Akif Ersoy anılıyor

İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy, marşın kabulünün 92. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında mezarı başında anıldı. Birinci Meclis'te de anma programı düzenlendi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mart 2013 13:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mehmet Akif Ersoy anılıyor

İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy, marşın kabulünün 92. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında mezarı başında anıldı.

Eyüp Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Edirnekapı Mezarlığı'ndaki anma törenine, Mehmet Akif Ersoy'un torunları Selma Argon, İstanbul Vali Yardımcısı Harun Kaya, Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Eyüp Kaymakamı Osman Kaymak, Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu ile öğrenciler katıldı.

Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başladı.

Törende, İstiklal Marşı Okuma Yarışması'nda İstanbul birincisi olan Ubeyd Yavuz Er, İstiklal Marşı'nı, bir imam hatip öğrencisi de Kur'an-ı Kerim okudu.

Mehmet Akif Ersoy'un torunlarından Selma Argon, üzüntüyü ve mutluluğu bir arada yaşadıklarını belirterek, duygularını ''Dedemizin unutulmaması, onun ismine layık bir nesil yetiştiği ve gönüllerde yaşatıldığı için mutluyuz. Hepsinin ruhu şad olsun'' sözleriyle dile getirdi.

Tören sonrası gözyaşlarını tutamayan Argon, milli şairin kabrinden dua okudu.

Birinci Meclis'te anma programı

İstiklal Marşı'nın kabulünün 92. yılı dolayısıyla Birinci Meclis'te anma programı düzenlendi.

Ankara Devlet Tiyatrosu (ADT) tarafından İstiklal Marşı'nın kabulünün 92. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı çerçevesinde gerçekleştirilen etkinlikte, ADT Sanatçısı Cahit Çağıran'ın yazdığı ve yönettiği oyun sahnelendi.

ADT sanatçılarının yer aldığı oyunda, İstiklal Marşı'nın hangi şartlar altında yazıldığı ve Kurtuluş Savaşı yılları anlatıldı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün mesajı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Gül, milletin, kurduğu güçlü devletlerle tarihe damgasını vurduğunu ve medeniyete eşsiz katkılarda bulunduğunu ifade ederek, tarih boyunca, fedakarlığı, birlik ve beraberliği, vatan sevgisiyle büyük kahramanlıklar gösteren milletin, hür ve müstakil yaşayarak bugünlere geldiğini ifade etti.

Bunun en güzel örneklerinden birinin de Atatürk önderliğinde verilen bağımsızlık mücadelesi olduğunu vurgulayan Gül mesajında şunları kaydetti:

''Milletimiz bu süreçte kenetlenerek, birlik ve beraberliğinden aldığı güçle eşsiz bir direnişe ve şahlanışa imza atmıştır. Bağımsızlık sürecinde aktif rol alan ve eşsiz dizeleriyle halkımızın hislerine tercüman olan büyük mütefekkir, şair, dava adamı Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı'yla bu kahramanlığı ölümsüzleştirmiştir. Mehmet Akif, İstiklal Marşı'yla sadece Kurtuluş Savaşı'na değil, milletimizin tarihsel yolculuğuna, gönül ve ruh yüceliğine ışık tutmuştur. Biz çok iyi biliyoruz ki milletimizin birlik ve beraberliği, dayanışması ile üzerinden gelemeyeceği hiçbir şey yoktur. Akif de dizelerinde bunu en güçlü şekilde ifade etmiştir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber