Unakıtan: Kalkınma mı istiyoruz, aç karnına çevrecilik mi?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2005 22:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin geçici değil, kalıcı tedbirlerle yol alabileceğini belirterek, "Ülkenin kalkınmasını mı istiyoruz, aç karnına çevrecilik yapmayı mı?" dedi.

Unakıtan, en çok vergi ödeyen, ihracat ve borsa tescili yapan firmaların ödüllerinin dağıtıldığı törene katıldı.

Burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geçmişte ikide bir tökezlediğini ifade eden Unakıtan, kalkınmak için üretim, üretim için yatırım, yatırım için de ortam hazırlanması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını belirten Unakıtan, "Hasta belli bir dozda ilaç verirsen iyileşir... Birden iyileşsin diye yüklenirsen ölür... Biz de yavaş yavaş iyileştiriyoruz... Kendimize göre tedbirler aldık" dedi.

İmkan olduğu için vergi indirimine başladıklarını ifade eden Unakıtan, "Ekonominin gelişmesini engelleyen mali politikalar bizim kitabımızda yok. Biz vergileri indirirken Almanya katma değer vergisini yüzde 13'ten yüzde 16'a çıkartıyor. Gelecek sene denk bütçe ile gidilecek. Kurumlar ve gelir vergisini onun için düşürdük. Türkiye geçici değil, kalıcı tedbirlerle yol alır. Sağlam ve gerçekçi adımlar atmak zorundayız" diye konuştu.

Türkiye'nin önünde işsizlik anlamında çok büyük engelin olduğunu açıklayan Unakıtan, 1 milyon 700 bin kişinin tarımdan diğer sektörlere geçiş yaptığını belirtti.

Devletin hem düzenleyici, hem denetleyici hem de imal edici konumda olduğunu belirten Unakıtan, "Devlet sadece düzenleme ve denetleme görevi yapar. Kar ve zarar eden kuruluşlar da satılır. Özel sektör önündeki engelleri kaldırmak devletin görevidir. Ülkenin kalkınmasını mı istiyoruz, aç karnına çevrecilik yapmayı mı? Bir mala kaça alıcı varsa, değeri de odur" dedi.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber