Öğretmenin maaşı düşük, gıda harcaması yüksek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Aralık 2005 11:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, Türkiye'de eğitim çalışanlarının maaşlarının düşük, buna karşın gıda ürünlerine ayırmak zorunda bulundukları oranın yüksek olduğunu savundu.

Özcan, Türk Eğitim-Sen tarafından yapılan Türkiye ve bazı Avrupa ülkelerinde öğretmenlerin maaşlarının yüzde kaçını gıda ürünlerine ayırmak zorunda olduklarına ilişkin araştırmanın sonuçlarını, yazılı olarak açıkladı.

Araştırmaya göre, Almanya'da göreve yeni başlayan bir öğretmenin, maaşının yüzde 6.7'sini, 15 yıllık bir öğretmenin ise ayda yüzde 5.5'ini gıda ürünlerine ayırdığını ifade eden Özcan, İngiltere'de bu oranın sırasıyla yüzde 9.3 ve yüzde 6.4, Hollanda'da yüzde 8 ve yüzde 6.1, Lüksemburg'ta yüzde 6.1 ve yüzde 4.4, İsviçre'de yüzde 7.6 ve yüzde 5.7, Danimarka'da yüzde 7.3 ve yüzde 6.2, Portekiz'de yüzde ve 10.5 ve yüzde 6.2, Yunanistan'da yüzde 9.1 ve yüzde 7.5, Belçika'da yüzde 9.7 ve yüzde 7 olduğunu savundu.

Özcan, Türkiye'de ise göreve yeni başlayan bir öğretmenin maaşının yüzde 22.5'ini, 15 yıllık bir öğretmenin ise yüzde 18.1'ini gıda ürünlerine ayırmak zorunda olduğunu ileri sürdü.

?Memurlar için de AB ülkeleri ile Türkiye arasındaki derin uçurumun ilk bakışta göze çarptığını? kaydeden Özcan, satın alma gücü paritesine göre, en düşük derecede çalışan memurun, Finlandiya'da maaşının yüzde 12.4'ünü, Fransa'da yüzde 14.8'ini, Lüksemburg'ta yüzde 7.6'sını, Hollanda'da yüzde 9.9'unu, İsveç'te yüzde 11.2'sini gıda ürünlerine ayırırken, Türkiye'de yüzde 28.7'sini ayırdığını kaydetti.

?MAAŞ DÜŞÜK, GIDA HARCAMASI YÜKSEK?

Özcan, Türkiye'de eğitim çalışanlarının maaşlarının düşük, buna karşın gıda ürünlerine ayırmak zorunda bulundukları oranın yüksek olduğunu savunarak, araştırmanın sonuçlarının, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in sözleriyle ?taban tabana zıt? olduğunu iddia etti.

Türkiye'de eğitim çalışanlarının gerek ekonomik hakları, gerekse çalışma koşulları açısından AB üyesi ülkelerin oldukça gerisinde olduğunu savunan Özcan, ?Bu noktada aslolan, sorunları görmezden gelmek yerine, çalışanların seslerine kulak kabartarak, çalışmalarının karşılığını verebilmektir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber