Başörtsü Türkiye'nin en önemli 4. sorunu

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 17 Mart 2013 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HABERTÜRK'ün Konsensus'a yaptırdığı geleneksel seçim anketinin mart sonuçlarını okumuşsunuzdur. Halk çözülmesi gereken sorunlar listesinin ilk üçüne sırayla "Terör/Güneydoğu" sorunu (yüzde 59.1), "İşsizlik" (yüzde 39), "Eğitim" (21.7) cevabını vermiş. Bu sıralama beklenmedik değil.

Ama şu ilginç: "Başörtüsü/Türban" sorunu, aralık ayı anketinde yüzde 6.2 ile 11'inci sırada yer alırken, şimdi yüzde 12.1 ile 4'üncü sıraya yükselmiş.

Bu sonuç hiç anlaşılamaz değil. Çünkü başörtülü vatandaşlara eğitim alanı için sağlanan güvence, kimi başörtülü kadınların artık daha görünür olması vs. palyatif ve günü kurtaran gelişmeler sadece. AK Partili vekiller, kurmaylar, danışmanlar vs. bile bunun farkında. Resmi görüşlerini "Bu konuda zaten bir yasaklama yok. Sorun yaşayanlar bireysel başvuru haklarını kullanarak Anayasa Mahkemesi'ne gitsin" diyerek veriyorlar ama kapalı kapılar ardında AK Parti hükümetinin bu sorunun çözümünde yetersiz kaldığını itiraf edenler yine AK Partililer oluyor.

Çünkü pekâlâ biliyorlar ki, rejime tehdit göstergesi olarak kodlanmış ve tehlikeli sayılmış bir durum için "Yasalarda bir engel zaten yoktu ki, yasaya aykırı fiili durum vardı, o da yavaş yavaş düzeliyor" açıklaması doyurucu değil. Çünkü yasaların çiğnenmesi pahasına on yıllarca sürmüş bir fiili durum yaratılabilmişse, onu aşmanın tek yolu konuyla ilgili yasal düzenleme yapmaktır. Böylesine kesif ve şedit bir baskıyı yeni fiili durumlar, bireysel başvurular tarikiyle aşmak mümkün değildir.

Kaldı ki bırakın yasal düzenlemeyi, psikolojik algıyı düzeltmenin en basit yöntemlerini uygulamakta bile yetersiz kalınıyor. Misal: TRT Çocuk kanalında gösterilen "Keloğlan" çizgi filminin "kötü kalplı cadı"sının "başörtülü" nemrut bir kadın olarak tasvir edilmesi; izleyiciden tepki gitmesine rağmen TRT'nin durumu düzeltmemesi. (Eğitim-Sen, Timaş'ın bastığı başörtülü penguen figürüne kılıç kalkan dalarken, Eğitim Bir-Sen'in TRT Çocuk'un Keloğlan animasyonunda yer alan "başörtülü cadı" figürüne yönelik hiçbir çıkış yapmaması da esef vericidir.)

Nihal Bengisu Karaca'nın yazısı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber