Prof. Çoban: ''YÖK bilimsel hırsızlık yapanları koruyor'' dedi.

Haber Giriş : 01 Aralık 2003 23:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Çoban: ''YÖK bilimsel hırsızlık yapanları koruyor'' dedi.

Erciyes Üniversitesi (EÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Fizikokimya AnaBilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdullah Çoban, üniversitelerde yabancı bilimsel makalelerden alıntı yapılarak yeni bir çalışmaymış gibi yayınlamanın doğal hale getirilmeye çalışıldığını belirterek, ''YÖK bilimsel hırsızlık yapanları koruyor'' dedi.

Prof. Dr. Çoban, Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şaban Patat ile öğretim üyeleri Prof. Dr. Emin Sarıpınar, Prof. Dr. Yahyal Güzel ve Doç. Dr. İsmail Yıldırım'ı, yabancı bazı bilimsel makalelerden alıntı yaptıkları, yayın çoğaltmak amacıyla birbirlerinin çalışmalarına isimlerini koydukları, eski yayınları isim değiştirerek yeniden yayınladıkları iddiasıyla YÖK'e ve Cumhurbaşkanlığı'na şikayet ettiğini söyledi.

YÖK ve Cumhurbaşkanlığı'na konuyla ilgili 600 sayfalık bilgi ve belge gönderdiğini belirten Çoban, şunları kaydetti:

''Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şaban Patat ile öğretim üyeleri Prof. Dr. Yahya Güzel, Prof. Dr. Emin Sarıpınar ve Doç. Dr. İsmail Yıldırım, 1995-2000 yıllarında Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nde görev yapan ve halen TÜBİTAK'da çalışan Moldova asıllı Prof. Dr. Anatoli Dimoglo'nun yayınladığı bazı bilimsel makalelere ortak çalışmalarıymış gibi adlarının konulmasını sağladılar.

Üstelik bu makaleleri daha sonra bazı bilim adamlarının isimlerini çıkartarak ya da değiştirekek yeniden yayınladılar. Birbirlerinin makalelerine ortak çalışmaları olmamasına rağmen yayın çoğaltmak amacıyla isimlerini koydular. Bu sayede de doçent ve profesör oldular.

Bütün bu iddialarımın belgelerini YÖK'e ve Cumhurbaşkanlığı'na ilettim. Cumhurbaşkanlığı'ndan belgelerin teslim alındığına ilişkin cevap geldi. Ancak, YÖK'ten aradan yaklaşık 1 yıl geçmesine rağmen hiçbir cevap gelmedi. YÖK, bilimsel hırsızlık yapanları koruyor. Kendisine bilim adamı diyen bu kişiler korunmaya devam ederse, gelecekte rektör bile olurlar.''

Prof. Dr. Şaban Patat, Prof. Dr. Yahya Güzel, Prof. Dr. Emin Sarıpınar ve Doç. Dr. İsmail Yıldırım hakkında Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü'nce inceleme başlatılmış, ancak ''soruşturma açılmasına gerek duyulmadığı'' bildirilmişti.

AA muhabirinin haklarındaki iddialar üzerine görüşlerini aldığı Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şaban Patat, Prof. Dr. Yahya Güzel, Prof. Dr. Emin Sarıpınar ve Doç. Dr. İsmail Yıldırım da iddiaların gerçek dışı ve dayanaksız olduğunu savundular.
Hurriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber