İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Geri Çekilen Yasa Tasarısı, MEB Burslularını Mağdur Ediyor

25 Ekim 2005 Cuma günü mecliste oylaması sonlanmadan geri çekilen ve şu anda gündemde bekleyen "Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin Kanun Tasarısı" yurt dışında öğrenim görmüş veya halen görmekte olan yüzlerce burslu öğrenci ve akademisyen için çok büyük önem arz etmektedir. Bu tasarının "şeriatçı" iddia edilen öğrencilerle hiçbir alakası olmayıp, yasa tasarısının amacı 1996 yılı öncesi ve sonrasında yurt dışına gönderilen öğrencilerin borçlarının hesaplanma yöntemleri arasındaki aşırı dengesizlik gidermektir. Devamı için tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Aralık 2005 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

RESMİ BURSLULARIN FERYADI

TBMM Üyelerine ve Halkımıza Açık Mektup

Değerli Milletvekillerimiz ve Vatandaşlarımız,

25 Ekim 2005 Cuma günü mecliste oylaması sonlanmadan geri çekilen ve şu anda gündemde bekleyen "Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin Kanun Tasarısı" yurt dışında öğrenim görmüş veya halen görmekte olan yüzlerce burslu öğrenci ve akademisyen için çok büyük önem arz etmektedir.

Bu tasarının mecliste hükümet ve muhalefet partilerinin itiraz olmaksızın kabul ettiği 1. maddesinin bazı gazetelere yansıdığı gibi "şeriatçı" öğrencilerle hiçbir alakası olmayıp, kanunlardaki eksiklik ve uygulamadaki aksaklıklardan dolayı yurt dışında iken tazminat ödemeye mecbur bırakılan burslu öğrencilere borçlarını geri ödemede ve yurda geri dönmelerinde -yasal eksikliklerin etkilerini giderecek şekilde- adil bir olanak sağlamayı öngörmektedir. İlgili maddelerin yasalaşması durumunda hem Türkiye'nin acil ihtiyaç duyduğu alanlarda öğretim üyelerine kavuşması yolu açılacak, hem de 1996 yılı öncesi ve sonrasında yurt dışına gönderilen öğrencilerin borçlarının hesaplanma yöntemleri arasındaki aşırı dengesizlik giderilecektir.

AF Değil

Sanılanın aksine 1. madde mecburi hizmet karşılığı yurt dışına gönderilenlerin boçlarını affetmemektedir.

Bu maddenin getirdiği en önemli iyileşme 1996 öncesinde sözleşme imzalayarak yurt dışına gönderilenlerin tümü TL olarak hesaplanan boçlarının kendilerine ödenen para birimi üzerinden ödenmesine olanak sağlamasıdır.

İkinci önemli iyileşme ise geçmiş yıllardan beri biriken döviz ana borcuna ait faizlerin silinmesidir.

Ekonomik Sebepler ve Bir Örnek

1996 yılı Haziran ayı öncesinde imzalanan sözleşmeler yapılan harcamaların para birimi ne olursa olsun tüm borcun Türk Lirası üzerinden hesaplanmasını gerektirmekte, bu hesaplanan borca %50 ceza eklendikten sonra ortaya çıkan tutar en yüksek yasal faiz işletilerek borçlu ve kefillerinden tahsil edilmektedir. Bunu bir örnekle açıklarsak uygulamadaki adaletsizlik çok daha açık şekilde ortaya çıkacaktır.

1996 yılında yurt dışına gönderilen bir öğrenci için iki yılda 5 milyar TL ve 30,000 Dolar harcama yapıldığını var sayarsak, 30,000 dolarlık meblağ 1998 yılındaki hayli yüksek kur üzerinden TL'ye çevrildiğinde 50 Milyar TL' ye yakın bir rakam tutmaktadır. Bu şekilde 55 Milyar olarak hesaplanan asıl borca %50 ceza eklendiğinde ana borç miktarı 82.5 Milyar TL'ye ulaşmakta, daha sonra da bu borca en yüksek oranlarda faiz işletilmektedir. Genellikle ana borcun çok üzerinde meblağlara ulaşan faiz borcu çok büyük bir adaletsizliğe sebep olmakta, toplam ödenmesi gereken miktar 200 Milyar TL'ye yaklaştığından ne asıl borçlu olan öğrenci ve Türkiye'de kefil olan akrabaları bu borcu ödeyebilmekte, ne de Hazine yapılan masrafları tazmin edebilmektedir.

Kanun tasarısının 1. maddesi bu borcun 30,000 dolarlık döviz kısmının yine aynı miktar döviz üzerinden ödenmesine olanak vermekte, borç yükünü çok daha adil bir seviyeye indirmektedir. Borcun TL kısmı ise af edilmeksizin aynı ceza ve faizlere tabi olarak geri istenmektedir.

Sonuç

Dünyanın çeşitli yerlerinde "asıl borçlu", Türkiye'de de "müteselsil kefil" sıfatıyla ağır borç yükü altında ezilmekte olan büyük bir kesime ödeme kolaylığı getirecek bu tasarının Milletimizin TBMM'ndeki değerli temsilcilerince ivedilikle yasalaştırılmasını canı gönülden arzu ediyoruz.

Yurtdışındaki öğrenci ve akademisyenlerinizden hasret dolu sevgi ve saygılarımızla...

400'ü aşkın üyemiz adına,
Türk Burslular Birliği Kurucular Kurulu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber