İsviçreli Emniyet Müdürüne 1 yıl hapis

Tatile geldiği Antalya'dan ülkesine dönerken valizinde tarihi sütun başı parçası olan taşı bulunan ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılıp sınırdışı edilen İsviçreli polis müdürü 50 yaşındaki Christian Varone, 1 yıl 15 gün hapis ve 500 lira adli para cezasına mahkum oldu

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 19 Mart 2013 12:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İsviçreli Emniyet Müdürüne 1 yıl hapis

Mahkeme, cezayı erteledi.

Eşi Denise Varone ile birlikte geçen yıl Antalya'ya tatile gelen İsviçre'nin 13 kentten oluşan Valais Kantonu Emniyet Müdürü Christian Varone, burada tarihi yerleri gezip, ülkesine dönmek için 31 Temmuz 2012'de Antalya Havalimanı'na gittiğinde, X-Ray cihazından geçirilen valizinde taş parçası bulundu.

Nöbetçi arkeolog tarafından yapılan ilk incelemede, tarihi eser değeri taşıdığı belirlenen parça, el konularak Antalya Müze Müdürlüğü'ne gönderildi. İsviçreli polis müdürü de nöbetçi mahkemece tutuklanarak Antalya L Tipi Cezaevi'ne konuldu. Ülkesinde popüler olan polis müdürü Christian Varone'nin tutuklanması, İsviçre'de günün konusu oldu ve medyada geniş yankı buldu. Avukatının itirazı üzerine Christian Varone, kısa süre sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı, ardından sınırdışı edildi.

YENİ RAPOR TALEBİ REDDEDİLDİ

Valais Kantonu Emniyet Müdürü olan Christian Varone'nin yargılanmasına bugün Antalya 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istenen Varone duruşmaya katılmadı. 4'üncü duruşmada Varone'yi, avukatı Yasemin Mataracı ve Antalya Barosu eski Başkanı Zafer Köken savundu. Duruşmada Hazine adına avukat Filiz Sarkaya görev aldı.

Mahkeme bir önceki duruşmada Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden 3 kişinin hazırladığı son bilirkişi raporuna yapılan itirazı reddetti, ayrıca sanık avukatlarının talep ettiği Ankara Üniversitesi Dil Tarih Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden oluşturulacak bir heyetten rapor alınması talebini de uygun bulmadı.

Cumhuriyet Savcısı Hacı Mehmet Güdül, Roma dönemine ait sütun başı olan tarihi eser değerindeki taşı yurt dışına kaçırmaya teşebbüs eden Christian Varone'nin mahkum olmasını istedi.

'HATIRA OLSUN DİYE ALMIŞTIR'

Avukat Zafer Köken 2 sayfalık son savunma dilekçesinin yanı sıra, Roma dönemine ait olduğu iddia edilen köşe taşının sıradan bir taş parçası olduğunu öne sürerek, "Bu taşlar Side, Perge ve hatta Kaleiçi'nde bile kapı kenarlarına konulan basit bir taştır. Üzerinde çizgi, harf vesaire yoktur. Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi'nin içtihat kararına göre, kendi ülkesinde suç olmayan bir şeyin suç olabileceğini bilmesi imkansızdır. Varone Avrupa'da tanınmış bir emniyet müdürüdür. Emniyet müdürünün de tarihi eser kaçırması hayatın olağan akışına terstir. Sırf hatıra olsun diye almıştır. Müvekkilimin beraatini istiyorum. Beraat kararı verilmezse verilecek cezanın hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesini arz ediyorum" diye savunma yaptı.

Diğer avukat Yasemin Mataracı ise Christian Varone'nin ülkesinde politikaya atılmayı düşündüğünü belirterek, "Varone bir Türk dostudur. O taşın müzeden alınıp mahkemeye getirilmesini ve hakimlerin görmesini istiyoruz" dedi. Mahkeme, Mataracı'nın bu talebini reddetti.

MAHKEME CEZAYI ERTELEDİ

Kısa bir aranın ardından Mahkeme Başkanı Süleyman Teke kararı açıkladı. Mahkeme, Christian Varone'yi 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırı olarak Roma dönemine ait sütun başı parçası taşı yurt dışına götürmeye teşebbüs ettiği gerekçesiyle 1 yıl 15 gün hapis cezası ve 500 lira para cezası ile cezalandırdı. Varone'nin Türkiye'de bir daha suç işlemeyeceğine kanaat getiren mahkeme, 5 yıl süreyle hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Sanık Varone, Hazine avukatı Filiz Sarkaya'nın 2 bin 640 lira olan vekalet ücreti ile 294 lira olan mahkeme masraflarını da ödeyecek.

Duruşma çıkışında gazetecilere açıklama yapan Avukat Yasemin Mataracı, "Kasıt unsuru olmadığı için mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. 5 yıl boyunca herhangi bir suç işlemediği takdirde bu karar da silinecektir. Beklediğimiz bir karardı, memnunuz. Olumlu bir karardır bizim için. Temyizi düşünmüyoruz. Biraz sonra kendisine bilgi vereceğim" dedi.

Hazine avukatı Filiz Sarkaya ise "Ören yerlerinden alınan taşlar kültür varlıklarımızdır. Hangi ülkeye giderseniz bu suçtur" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber