Özel istihdam bürosu çalışanı nitelikli olacak

Özel istihdam bürolarına 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren nitelikli personel çalıştırma zorunluluğu getirildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Mart 2013 13:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Özel istihdam bürosu çalışanı nitelikli olacak

Özel İstihdam Büroları Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Özel istihdam bürolarının seçimine, izinlerinin verilmesine, çalışma ve denetimine ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmeliğe göre, özel istihdam büroları yurt içi ve dışında iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyetiyle bu faaliyete yönelik işgücü piyasası, istihdam ve insan kaynakları hizmetlerinde bulunacak. Ancak özel istihdam büroları, kamu kurum ve kuruluşlarında iş ve işçi bulma faaliyeti yapamayacak ve mesleki olarak geçici iş ilişkisi düzenleyemeyecek.

Özel istihdam bürosu kurmak için Çalışma İl Müdürlüğüne başvurulacak. Kurumca verilen izinler 3 yıl süreyle geçerli olacak.

-İş arayandan ücret alınmayacak-

Özel istihdam büroları, iş arayanlardan iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyeti ile işgücü piyasası, istihdam ve insan kaynaklarına yönelik düzenleyecekleri eğitim, danışmanlık, kişisel gelişim ve benzeri hizmetlerden her ne ad altında olursa olsun menfaat temin edemeyecek ve iş arayandan ücret alamayacak. Hizmet karşılığı olarak ücret, sadece işverenden alınacak.

Özel istihdam büroları sadece profesyonel sporcu, teknik direktör, antrenör, manken, fotomodel ve sanatçı meslek gruplarında yer alanlar ile genel müdür veya bu göreve eş ya da daha üst düzey yöneticilerden ücret alabilecek.

-Özel istihdam bürolarının bilgi toplaması ve gizlilik-

Özel istihdam büroları, iş arayanlara ve açık işlere ilişkin bilgileri sadece iş ve işçi bulma faaliyeti için toplayabilecek, işleme tabi tutabilecek veya bunlardan yararlanabilecek. Bürolar, iş arayanlara ve işe yerleştirilen kişilere ait kimlik, eğitim, meslek bilgilerinin yanı sıra işverenlerden alınan açık işlere ait bilgiler ile işe yerleştirme bilgilerini İŞKUR'un internet sayfası üzerinden sisteme kaydedecek.

Özel istihdam bürolarından alınan bilgilerin İŞKUR'ca kullanımında, bu bilgilerin hizmete özel olduğu hususu dikkate alınacak ve bu bilgiler İŞKUR hizmetlerinden başka amaçla kullanılamayacak.

Özel istihdam bürolarının faaliyetleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişlerince denetlenecek. Özel istihdam büroları, iş müfettişlerinin istedikleri her türlü bilgiyi vermek ve bu bilgilerin doğruluğunu ispata yarayan defter, kayıt ve belgeleri ibraz etmek zorunda olacak.

Yönetmelikle özel istihdam bürolarında 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren nitelikli personel çalıştırma zorunluluğu getirildi. Nitelikli personel ise Mesleki Yeterlilik Kurumu belgesine sahip iş ve meslek danışmanı veya insan kaynakları alanında yüksek alanında en az yüksek lisans yapan kişi olarak tanımlandı.

Öte yandan 2008 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan Özel İstihdam Büroları Yönetmeliği, yürürlükten kaldırıldı.

Muhabir: Fatma Can

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber