Emekli işte bu yüzden sürünüyor

Haber Giriş : 12 Aralık 2005 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Denetleme Kurulu inceledi. Emekliye hizmet yerine tatil köyü, otel işleten Emekli Sandığı'nda, sadece iki yolsuzluğun faturası 7.2 trilyon lira

EMEKLİ Sandığı, bir sosyal güvenlik kuruluşu. Ancak sandık, asli görevi dışındaki işlerle uğraşması ile dikkat çekiyor. Emekli Sandığı, emeklilerin sorunları ile uğraşması gerekirken, otel, işhanı, otogar, otopark, tatil köyü işletiyor.

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) 2004 Yılı Raporu'nda da, sandığın mülkiyetinde bulunan ve doğrudan hizmetleriyle ilgili olmayan gayrimenkullerin bir an önce satılması önerildi. Meclis KİT Komisyonu da, kuruluşun asli görevi dışındaki taşınmazlarının ve hisselerinin satılması ve sadece sosyal güvenlik alanında faaliyet göstermesine ilişkin temenni kararı aldı. Ancak, sandığın doğrudan hizmetleri ile ilgisi olmayan gayrimenkullerinin satış ihalelerinden sonuç alınamadı.

Çalışmayan oteller

Emekli Sandığı'nın mülkiyeti kendine ait Hilton Oteli ve Emek otelleri olmak üzere toplam 7 oteli bulunuyor. Ancak, otellerden beş tanesinin hiçbir faaliyeti yok. Raporda, 2003 yılında Emek otellerinden sadece Bursa'daki Çelik Palas'ın faaliyet gösterdiği kaydedildi. 2004 yılında ise Çelik Palas Oteli'nin yanı sıra Stad Oteli'nin faaliyet gösterdiği ifade edildi. Ancak, her iki otelin de 2004 yılı faaliyetlerini zararla sonuçlandırdığı belirtildi.

Tatil köyleri ve plajlar

Emekli Sandığı'nın tatil köyleri ve plajları da bulunuyor. YDK Raporu'nda, sandığın Foça ve Kuşadası'nda bulunan tatil köylerinin, Fransız Clup Mediteranne Şirketi'nin büyük pay sahibi olduğu Akdeniz Turistik Tesisleri A.Ş tarafından 17.06.1982-01.11.2005 tarihlerini kapsayan 23 yıllık süre ile ABD doları üzerinden kiralandığı belirtildi.

İstanbul-Tarabya plaj ve büfesi de otellerle ilgili hasılat-kira sözleşmesi kapsamında Emek İnşaat ve İşletme A.Ş tarafından işletiliyor.Yönetim binaları, sosyal hizmet binalarının yanı sıra diğer maddi duran varlıkları arasında İstanbul-Baltalimanı arsası, İstanbul-Nisbetiye arsası, İstanbul-Valikonağı Caddesi arsası, İstanbul-Vatan Caddesi arsası, İzmir-Foça Tatil Köyü arsası, İstanbul-Conrat Oteli arsası yer alıyor.

Soruşturma raporunda, Emek Proje Ltd. Şti.'ne kiralanan Stad Oteli'nde 2005 yılında hiçbir haklı gerekçesi olmaksızın 61 milyon 668 bin 47 YTL'nin otel hesaplarından şirketin banka hesaplarında aktarıldığı belirlendi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber