Kuyumcular bu altınları bozmayacak!

Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanlığı, PTT tarafından satışa sunulan gram altınların, üyelerince alım ve satımının yapılmaması yönünde karar aldığı belirtildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mart 2013 14:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Kuyumcular bu altınları bozmayacak!

Bankaların altın satmasına her fırsata karşı olduklarını dile getiren kuyumcular, bu konudaki kararlıklarını sürdürüyor. Uzlaşma zemini aramak için ocak ayında Türkiye Bankalar Birliği ile görüşen kuyumcu oda başkanları, şubat ayında ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) binasının önüne siyah çelenk bırakmıştı. Girişimlerinde istedikleri sonucu alamayan kuyumcular, çareyi son olarak bankalara Cumhuriyet ve ziynet altını alıp satma yetkisi veren yönetmeliğin iptali için Danıştay'a başvuruda bulunmuştu.

Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı Mustafa Akkul, PTT'nin altın satmaya başlayacağı bilgisini çok önceleri duyduklarını ve o dönem bunun gerçekleşmesine pek ihtimal vermediklerini söyledi. PTT'nin temel faaliyet alanın posta ve kargo olduğunu, kuyumcuların uzmanlık alanı olan altın işine girilmesini anlamakta zorlandığını ifade eden Akkul, 'PTT asıl işi olan posta ve kargo hizmetini hakkıyla ve sorunsuz yapsın yeter. Bizim bankaların altın satışına karşı çıktığımız bu ortamda PTT'nin de böyle bir işe girmesi anlaşılır değil. Bu işten kar edeceklerini sanmıyorum' dedi.


*PTT, altın satışına başladı

*Altın fiyatları ne durumda?


"BÖYLE GİDERSE KEPENK KAPATACAĞIZ"

PTT'nin altın satışına, Gaziantep Kuyumcular Odası tarafından tepki gösterildi. Postane ve bankaların satmış olduğu altını kesinlikle almayacaklarını söyleyen Gaziantep Kuyumcular Odası Başkanı Sedat Özdinç, "Herkes işine baksın" dedi.

Gaziantep Kuyumcular Odası Başkanı Sedat Özdinç, 'Bankalar Birliği ile görüşmemizde, bankaların altın satışlarıyla ilgili bazı görüşmeler yaptık. Genelde olumlu neticeler almak üzereyken, Bankalar Birliği'ndeki alınan karar sonucunda altın alım ve satımına bankalar olarak devam edeceklerini bildirdiler. Arkasından PTT bu işe girdi. Biz Türkiye'deki bütün kuyumcular odaları olarak almış olduğumuz kararda, bankaların ve postanelerin satmış olduğu altını tekrar bize dönüşünde kesinlikle hiçbir işleme tabi tutmadan almayacağımıza dair karar aldık. Bundan sonra gelecek olan altınların, postane menşeiyle ve banka menşeiyle olan altınlar kuyumcuların hiçbirinde işlem göremeyecekler. Bu altınları tekrar postaneye götürüp bunun satışını sunacaklar. Bunu postane kaça alır, alır mı, almaz mı, tabi bu konuda hiçbir şey söylemeyeceğiz" diye konuştu.

Türkiye'deki tüm kuyumcular olarak halka hizmet etmeye devam edeceklerini ifade eden Özdinç, şunları kaydetti:

"Atalarımız paranızın üçte birini altına, üçte birini toprağa, üçte birini de nakit olarak tutun demiş. Suriye'den gelenleri gördüğümüzde içimiz kötü oluyor. Suriye'den gelen insanlar ellerinde üç kuruşu biriktirmiş oldukları altını bize getirerek satarak geçimini sağlamaya çalışıyorlar. Suriyeliler; 'eğer Suriye'de bankalar olsaydı biz de paraları ve altınları o bankalara yatırsaydık acaba o zaman ne yapardık' diyorlar. Türkiye'deki halkımız da lütfen yastık altındaki altınlarını kesinlikle açığa çıkartmasın. Dünyanın bin bir türlü hali var. Kuyumcuya altınınızı getirdiğinizde yüksek fiyatla alınıyor, bankaya götürdüğünüzde düşük fiyatla. Postaneden almış olduğunuz altını tekrar biz işleme sokmayacağız.'

Altını, postane ve bankaların satması halinde kepenk kapatmak zorunda kalacaklarını söyleyen Özdinç, 'Herkes kendi işini yapsın. Bir esnaf kolay büyümüyor. Bir esnafın Türkiye'ye faydası çok fazladır. Bankalar ve esnaflar arasında bir toplantı yapıldı. O toplantıda hiçbir bankamız yoktu. Bankalar esnaftan daha çok para kazanıyor. Bankaların orada olmasını isterdim. Bu yapılan uygulamayla 'esnaf yok olsun, sanayici yok olsun. Banka güçlensin, postane güçlensin' diye bir düşünce var. Böyle bir şey olamaz, tekelcilik olmaz. Kuyumcular yok edilmeye çalışılıyor. Kuyumcularda kaç insan çalışıyor, kaç kişi ekmek yiyor? Yani iş yerimizi mi kapatalım? Postane altın satarsa, bankalar altın satarsa biz de o zaman kepenk kapatacağız. Tüm Türkiye'deki kuyumcular olarak buna karşı duracağımızı kesinlikle bildiriyoruz' şeklinde konuştu.


PTT'nin altın satmasına kuyumculardan gelen tepkiler sürüyor. Kocael Kuyumcular Derneği Başkan Yardımcısı Kemal Kafkaf, PTT'nin altın satmasına tepki göstererek, Türkiye'de 25 bin kuyumcu olduğunu ve bunların tamamının ev ve işyeri telefon aboneliklerini gerekirse iptal edeceklerini söyledi. Kuyumcular kendilerine gelen PTT altınlarını da bozmayacaklarını söylüyor.

Kocaeli Kuyumcular Derneği Başkan Yardımcısı Kemal Kafkaf, eski yıllara oranla altın satışlarında durgunluk olduğunu ve bankalardan sonra PTT'nin de sektöre girmesiyle zor duruma düştüklerini belirtti. Herkesin kendi işini yapması gerektiğini söyleyen Kafkaf, "PTT gram altın satarak kuyumcuları yok sayıyor. Fakat bilinmelidir ki Türkiye'de 25 bin kuyumcu var. Bunlar gerekirse ev, işyeri telefon aboneliklerini iptal edecekler. Bu da PTT için ciddi bir rakamdır. Biz Kocaelili kuyumcular olarak PTT'nin altın satmasına karşıyız. Kentte 90 kuyumcu var. Bunlar PTT'nin gram altını ne alacaklar ne de satacaklar" dedi.

'ALTINLARI BOZMAYACAĞIZ'

PTT'nin altın satmasına tepki gösteren kuyumcu Nuri Koç da "Türkiye'deki tüm kuyumcular gibi bizler de PTT'nin bu sergilediği davranışı anlayamadık. Kesinlikle vatandaşımız bize getireceği PTT altınlarını bozmayacağız" diye konuştu. Kuyumcu oda başkanları, şubat ayında da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) binasının önüne siyah çelenk bırakmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber