Stres bel fıtığı sebebi

Neşeliyken yapılan ters hareket zararsız. Ama gerginken harekete dikkat etmelisiniz.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Mart 2013 08:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Stres bel fıtığı sebebi

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor, bel fıtığında ameliyatın son çare olduğunu söyledi. Op. Dr. Akkor, bel fıtığının ameliyatla değil de fizik tedaviyle iyileştirilmesi gerektiğini ifade ederken 'Gelen hastaları ameliyata değil, fizik tedaviye yönlendiriyorum. Burada da en çok bilgisayarlı çekme traksiyon aletini kullanıyoruz' dedi.

YEDEĞİ YOK

Op.Dr. Akkor, şöyle devam etti: Bilgisayarlı çekme traksiyon aleti, beldeki fıtığın sağda veya solda olmasına ve büyüklüğüne göre kendine verilen ölçü içinde omurların arasını çekerek açması. Zaten bel fıtığı bu omurlar arasındaki kıkırdaksı yapının bulunduğu yerden taşarak sinirlere bası yapması. Çekmeyle sinirler basıdan kurtulunca hasta rahatlıyor. Ameliyatın en büyük dezavantajı vücuttan alınan canlı organın yerine konulacak bir yedek organ bulunamaması.

BEL ÇEKİLİYOR

Akkor, 'Eskiler bel çektirirdi. Bu metodun bilgisayarlı robotla yapılan hali angaltic traksiyon.

Bu cihaz ise sorun sağ taraftaysa sadece sağ tarafı, sol taraftaysa sol tarafı çekiyor. Omurgaların arasını açarak fıtığın içeri girmesini sağlıyor. Çekme dozunu ve çekme bölgesi bilgisayar yardımıyla kişinin kas yapısına ve ağırlığına göre ayarlanıyor' diye konuştu.

BİLGİSAYAR TEHLİKESİ

Akkor'a göre fıtığı tetikleyen insanın stresi. Neşeliyken yapılan ters hareketin fıtığa yol açmadığını belirten Akkor, stresle gerilen kasların omurgayı düzleştirdiğini, düzleşen omurlar arasındaki disklere basınç yaptığını ve bu gergin vaziyette yapılan ters bir hareketin diskleri patlattığını belirtti.

Op. Dr. Akkor şöyle devam etti: 'Fıtığın bir diğer sebebi kullanılmayan kaslar. Atıl kaslar zayıf düşerek disk üzerindeki yükü artırıyor ve sonunda patlamasına neden oluyor. Bel fıtığı oluşumunda bilgisayarın rolü büyük. Aynı pozisyonda saatlerce bilgisayar karşısında kalan kişilerde kasları hızla zayıflıyor.

Sakın ağır kaldırmayın

Akkor, ağır kaldırmakla değil ters hareket veya usulüne uygun olmayan ağırlıkla fıtığın ortaya çıktığını söyledi ve devam etti: 12 bin ameliyat yaptım, yalnızca biri hamaldı. O da trafik kazası geçirip fıtık olmuştu. Hamallar yüzlerce kilo kaldırıyor, fıtık olmuyor. Her şeyi yöntemiyle kaldırabilirsiniz ama stresli değilseniz. Kilonun hiçbir zaman bel ve boyun ağrılarıyla ilgisi yok. Diz için, kalça için kilo önemli. Fakat bel ve boyun ağrılarında bu durum geçerli değil. Kilo aldıkça omurga da ona uyum sağlar. Ancak bir ayda 20 kilo birden alıyor ya da 20 kilo birden zayıflıyorsanız, işte bu ani değişiklik omurga için zararlı olur

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber