Sınavsız klinik şefine yargı freni

Haber Giriş : 13 Aralık 2005 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi, hükümetin, profesörleri sınavsız olarak klinik şef ve şef yardımcılığı kadrolarına atayabilmek için TBMM'den geçirdiği düzenlemenin yürürlüğünü durdurdu. Mahkemenin kararları geriye doğru işletilemediği için bugüne kadar hükümet tarafından atanan yaklaşık 100 şef ya da şef yardımcısı söz konusu karardan etkilenmeyecek.

1 Kasım'da yürürlüğe konulan ve eğitim hastanelerinde klinik şef ve şef yardımcılığı kadrolarına Sağlık Bakanlığı'nın sınavsız atama yapmasını öngören yasa, tıp camiasında 'kadrolaşma' girişimi olarak değerlendirilmişti. CHP'nin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi, eğitim ve araştırma hastanelerine klinik şefi ve klinik şef yardımcılığı kadrolarına profesör veya doçentlerin Sağlık Bakanlığı tarafından atanmasını öngören yasa hükmünün yürürlüğünü durdurdu.

Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey İkinci Başkanı Metin Bakkalcı, şunları söyledi: "Bu karar, artık bu tür girişimlerin gayri hukuksal olduğunu kanıtlamış oldu. Yeni atama yapılmamalı, yapılan atamalar da geri alınmalıdır. 2 Kasım'da 100'ü aşkın atama girişiminde bulunuldu. Örneğin, SSK Etlik Hastanesi'ne 13 yeni atama yapıldı." Bakkalcı, düzenlemenin temmuzda Cumhurbaşkanı tarafından geri gönderildiğini anımsatarak, buna rağmen yasanın çıkarıldığını hatırlattı.

Van ve Erzurum gibi Doğu illerinden bazı profesörler bulundukları illerdeki üniversitelerden istifa edip, Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerde bulunan eğitim hastanelerine Sağlık Bakanlığı tarafından klinik şefi ve klinik şef yardımcısı olarak atanmıştı.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber