İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Erdoğan, Eskişehir-Konya YHT hattını hizmete açtı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Eskişehir programı dolayısıyla Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile birlikte Yüksek Hızlı Tren'le Eskişehir'e gitti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2013 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan, Eskişehir Garı'nda Eskişehir-Konya Yüksek Hızlı Treni'nin (YHT) hizmete alım törenine katıldı.

Başbakan Erdoğan, şu anda 3 bin 434 kilometrelik demiryolu inşasının devam ettiğini söyledi. ''Türkiye sevdasıyla milletimize olan hizmet borcumuzu ödemek için gece gündüz demeden dağları deldik'' diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

''Viyadüklerle tünellerle aşılmaz denilen engelleri aştık. Bu şekilde her alanda olduğu gibi demiryolları konusunda da ülkemizin önünde yepyeni bir dönem açtık ve açmaya devam ediyoruz. Türkiye YHT ile tanışalı 4 yıl oldu. 4 yılda 10 milyon insanımız bu trenlerle seyahat etti. Eskiden Almanya'da, Japonya'da, İspanya'da bu trenlere binip ülkesine boynu bükük dönen benim kardeşim, vatandaşım, bugün oralara gittiklerinde 'bizim trenimiz, sizin treninizden konforlu' diyor. Bugün bu trenlere binen benim hemşehrim ülkesiyle gurur duyuyor. Her zaman ifade ediyorum: Ne Türkiye'de ne Türkiye dışında, benim tek bir vatandaşımın bile başı öne eğik olmayacak. Parasıyla da olmayacak, pasaportuyla da olmayacak, ülkesindeki sanayisiyle de olmayacak, kalkınmasıyla da olmayacak. Velhasıl 'ben Türküm' dediği zaman bununla gurur duyacak. Benim hiçbir vatandaşım ne kendi ülkesinde ne yurt dışında ezik olmayacak, mahcup olmayacak. Kendine güvensizlik içinde olmayacak. Herkes bilsin ki Türkiye büyük bir devlettir. Türkiye, ekonomisiyle dış politikasıyla vizyonuyla ufkuyla tarihiyle en önemlisi de 76 milyon ferdiyle milletiyle büyük bir devlettir. Binlerce yıllık tarihimizde zor zamanlarımız oldu, acılı günlerimiz oldu, fetret dönemlerimiz oldu ama hiçbir zaman yılmadık.''

-''Sizler elinde döner bıçağıyla dolaşan nesil değilsiniz''-

Alandaki gençlere ''Gençler sizlere helal olsun. Sizler yarınımızsınız, sizler ufkumuzsunuz, sizinle iftihar ediyoruz'' diye seslenen Başbakan Erdoğan, ''İnşallah bilimde, sanatta, teknolojide, bu ülkenin muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmasında sizler bizim geleceğimizsiniz. Sizler elinde döner bıçağıyla dolaşan nesil değilsiniz, elinde bilgisayarıyla dolaşan bir nesilsiniz, onun için sizleri kutluyorum'' diye konuştu.

Erdoğan, ''Biz birbirimize inandık, birbirimize güvendik. Kardeşliğimizden kuvvet aldık. Her zorluğu, her engeli el ele gönül gönüle aşmasını bildik. Biz 10 yıl önce Türkiye'ye büyük hedefler, büyük ufuklar çizdiğimizde birileri buna dudak büküyor, birileri küçümseyen gözlerle bakıyordu. İşte şu anda, ekonomisi ile güçlü bir Türkiye var. Şu anda dış politikası güçlü, itibarlı bir Türkiye var. Şu anda kardeşliğini pekiştiren, birliğini ve beraberliğini kenetleyen bir Türkiye var'' ifadelerini kullandı.

Kendisini dinleyenler arasında bulunan çiftçi kadınları gösteren Erdoğan, ''Şu benim beyaz başörtülü kardeşlerim var ya bu kardeşlerim evelallah tırnaklarıyla toprağı eşelediler ve oradan ortaya bir nimet çıkardılar ve o mücadelelerini sürdürdüler, sürdürüyorlar. Ben onları da kutluyorum'' dedi.

Türkiye tek tek zincirlerini kırdığını, tek tek prangalarından kurtulduğunu vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin başını öne eğmeden, geri adım atmadan, haksızlık karşısında eğilmeden, tarihine ecdadına yaraşır şekilde geleceğe ilerlediğini söyledi.

-''Bu idrak meselesidir''-

Yaşanılan, içinden geçilen süreçleri kendine, ülkesine, milletine güveni olmayanların idrak edemeyeceğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, ''İdrak-i meali bu küçük akla gerekmez, zira bu terazi bu kadar sıkleti çekmez'' dizelerini hatırlatarak, ''Bu idrak meselesidir'' dedi.

Büyük hayalleri, geniş ufukları, iddiaları, hedefleri olmayanların, nereden gelip nereye gittiğini bilmeyenlerin, bu süreçleri yorumlayamayacaklarını dile getiren Başbakan Erdoğan, ''Biz Büyük Selçuklu Devleti'nin, Anadolu Selçuklu Devleti'nin, Osmanlı Cihan Devleti'nin, bakiyesi üzerine kurulmuş bir devletiz. Biz küçük düşünemeyiz gençler, büyük tarihin mirasçılarına küçük düşünmek yakışmaz. Biz büyük düşünüyor, büyük adımlar atıyor, büyük hedeflere doğru kararlılıkla ilerliyoruz'' diye konuştu.

-İsrail'in özür dilemesi-

Başbakan Erdoğan, dün İsrail'i ziyaret eden ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini anımsatarak, Obama'nın kendisini İsrail'den aradığını, telefon hattında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da olduğunu anlattı.

Obama'nın telefon görüşmesinde selamlamanın ardından sözü Netanyahu'ya verdiğini belirten Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bildiğiniz gibi 22 Mayıs 2010'da Akdeniz'de uluslararası sularda saldırıya uğrayan ve 9 kardeşimizi şehit verdiğimiz olayla ilgili bizim İsrail'den 3 başlıkta taleplerimiz vardı. Birincisi kesin özür dilenmesini istiyorduk, 'üzüntü değil, özür' diyorduk. Tabii bu arada çok şeyler oldu, gidildi, gelindi, konuşuldu vesaire. Ama dedik ki: Özür. İkincisi şehitlerimizin ailelerine tazminat ödenmesini istiyorduk. Üçüncüsü de Filistin'e uygulanan ablukanın kaldırılmasını talep ediyorduk. Dünkü telefon görüşmemizde Başbakan Netanyahu Mavi Marmara olayından dolayı özür dilediklerini iletti. Ben de şehitlerimiz adına, halkım adına bu özrü kabul ettiğimizi ifade ettim.

İkinci olarak Başbakan Netanyahu, şehitlerimizin yakınlarına tazminat ödenmesi konusunda hükümetine talimat verdiğini ifade etti. Ben de kendi hükümetimize bu konunun takip edilmesi için talimat verdiğimi ifade ettim. Üçüncü olarak Filistin'e ablukanın kaldırılacağı, sadece Gazze değil tüm Filistin topraklarına yönelik tüketim mallarının girişi yönündeki kısıtlamaların kaldırılacağı sözünü de Başbakan Netanyahu bu görüşmemizde ifade etti. Ayrıca Filistin topraklarındaki insani durumun ilerletilmesi için Türkiye ile iş birliği yapılması konusunda da İsrail'den söz aldık.''

-''Verilen sözlerin takipçisi olacağız''-

Başbakan Erdoğan, atılan bu adımların Mavi Marmara Gemisi'nde katledilen 9 şehidi, Filistin halkının kayıplarını geri getirmeyeceğini ifade ederek, ''Gerek şehitlerimizin hatırasına ve ailelerinin haklarına sahip çıkmak gerek Filistin'in hakkını savunmak noktasında, biz üzerimize düşeni yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. İsrail tarafından verilen bu sözlerin takipçisi olacağız. Bölgede barışın tesis edilmesi için bir normalleşme sürecinin adımlarının atılabileceğinin bu gerekçelere dayandığını, bu şekilde ifade etmiş olduk'' diye konuştu.

Mavi Marmara Gemisi'nde şehit olanları bir kez daha rahmetle yad ettiğini belirten Erdoğan, ''Bu güzel gelişme vesilesiyle Filistin halkına, özellikle de Gazzeli kardeşlerimize selamlarımı iletiyorum, inşallah en kısa zamanda Gazze'deki, Batı Şeria'daki kardeşlerimizle de kucaklaşma fırsatını bulacağımızı duyurmak istiyorum'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Cemreleri gördük. İnşallah bu cemreler, çözüm sürecinin de cemreleri olsun. Analar ağlamasın, anaların o gözlerindeki umut ışıkları dinmesin. Bu umudun köreltilmesine, çiçeklerin filizlerin koparılmasına, baharın kışa çevrilmesine müsaade etmeyelim. Kıştan başka mevsim tanımayanlara, karanlığı bir yaşam tarzı olarak seçenlere, ışıktan korkanlara ne olur fırsat vermeyelim'' dedi.

Erdoğan, Eskişehir Garı'nda Eskişehir-Konya Yüksek Hızlı Treni'nin hizmete alım törenininde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ve bölgenin artık yeni bir sürece girdiğini belirterek, ''Türkiye'yi şaha kaldıracak, Türkiye'yi daha da büyütecek, Türkiye'yi uçuracak bir dönemin kapılarını aralıyoruz. Tarihte olduğu gibi gelecekte de Türkiye'yi söz sahibi, inisiyatif sahibi, güç sahibi bir ülke konumuna yükseltecek yeni bir başlangıç yapıyoruz'' dedi.

Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Biz ilhamımızı, ilkemizi, yolumuzu aydınlatan ışığımızı buradan, Eskişehir'den Mihalıççık ilçesinin Sarı köyünde medfun Yunus Emre'den alıyoruz. Eskişehir'den Yunus Emre'den devraldığımız mirasla yürüyor Türkiye'yi o mirasla büyütüyoruz. Ne diyor Yunus, 'Yaradılanı severim, yaradandan ötürü' diyor. Bu dizeler, bizim rehberimiz oldu. Bu dizeler bizim yol haritamız oldu. Hakkari'de bu dizeleri okuduk, Edirne'de de... Diyarbakır'da da Yunus'un diliyle konuştuk.

Her yerde Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Gürcü, Abaza, Roman, Boşnak, Arnavut asla bir ayrım yapmadık, hepsini kucakladık. İstanbul'da da Katar'da da 'Yunus' dedik. Brezilya'da da 'Yunus' dedik, 'Mevlana' dedik. Çağrımız her zaman kardeşliğe oldu. Çağrımız her zaman dostluğa, dayanışmaya oldu. Sesimizin ulaştığı her yere Yunus'un diliyle çağrımızı ilettik. İşte şimdi Eskişehir'deyiz. Bir kez daha Eskişehirli kardeşlerimizleyiz. İnşallah Yunus'un bu çağrısını bugün bir kez de Eskişehir'den, Türk dünyasının başkentinden dünyaya iletmek istiyoruz.''

-Bu cemreler, çözüm sercinin de cemreleri olsun-

Erdoğan, Yunus Emre'nin bu çağrısını Türkiye'ye dünyaya ulaştırmada Eskişehirlileri yanlarında olmaya çağırarak, ''Kardeşliği yüceltme yolunda, birliğimizi, dirliğimizi, beraberliğimizi güçlendirme yolunda bizim arkamızda olun. Şu çözüm sürecine terörün bitip, kanın durması, göz yaşının dinmesi sürecine Eskişehir'den büyük destek bekliyorum. Eskişehir yanımızda olursa Allah'ın izniyle biz bu işi çözeriz. Siz yanımızda olursanız, millet yanımızda olursa biz bu meseleyi aşarız'' ifadelerini kullandı.

Yola çıkarken 'tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet' dediklerinin ve yine bunu söylediklerinin altını çizen Erdoğan, ilkbaharın bu ilk günlerinde Türkiye'nin 81 vilayetinde umutların yeşerdiğini, güneşin toprağı ısıtırken yürekleri de ısıttığını söyledi.

Erdoğan, ''Evet cemreleri gördük. İnşallah bu cemreler, çözüm sürecinin de cemreleri olsun. Analar ağlamasın, anaların o gözlerindeki umut ışıkları dinmesin. Bu umudun köreltilmesine, çiçeklerin filizlerin koparılmasına, baharın kışa çevrilmesine müsaade etmeyelim. Kıştan başka mevsim tanımayanlara, karanlığı bir yaşam tarzı olarak seçenlere, ışıktan korkanlara ne olur fırsat vermeyelim. Bu terör meselesini inşallah çözecek, büyük bir ülke olarak, büyük bir millet olarak geleceğe gururla onurla şerefle yürüyeceğiz'' diye konuştu.

-YGS'ye girecek öğrencilere başarılar diledi-

Açılışını yaptığı YHT hattının yapımına emek verenleri kutlayan ve teşekkür eden Erdoğan, konuşmasının sonunda Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) yarın yapılacağını hatırlattı.

Sınava girecek öğrencilere başarılar dileyen Başbakan Erdoğan, yarın Eskişehir'deki programlarını sınavın tamamlanacağı saate kadar başlatmayacağını belirtti.

Başbakan Erdoğan daha sonra Eskişehir'den Konya'ya gidecek Yüksek Hızlı Tren'in makinistine, ''disk'' denilen işaret levhasıyla komut verdi ve ilk seferi başlattı.

Törene, eski Başbakan Yıldırım Akbulut'un yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, bölge milletvekilleri ve diğer yetkililer katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber