Dirençli tansiyona 'renal denervasyon' umudu

Dirençli tansiyon hastalığı için ''renal denervasyon'' adı verilen tedavi yöntemiyle hastaların kullandığı ilaç sayısının azaltıldığı belirtildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mart 2013 22:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

İstanbul Üniversitesi Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kamil Adalet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 6 milyon kişinin dirençli tansiyon hastası olduğunu söyledi.

Yüksek tansiyon hastalarının yüzde 40'lık kesiminin dirençli hipertansiyon rahatsızlığıyla karşı karşıya olduğuna işaret eden Adalet, şunları söyledi:

''Üç veya daha fazla sayıda tansiyon düşürücü ilaca rağmen hedef kan basıncının 140/90 milimetre cıvanın altında sağlanamaması durumu ''dirençli hipertansiyon'' olarak tanımlanıyor.Bu hastaların yaklaşık yüzde 50'sinde bir veya iki ilaç yeterli olmamaktadır. Dirençli hipertansiyona yol açan en önemli faktör yaştır. Yaş arttıkça kan basıncı kontrolü zorlaşmaktadır. Diğer faktörler, diyetle fazla tuz alımı, aşırı kilo, sigara, yoğun alkol tüketimi, şeker hastalığı, kadın cinsiyet, siyah ırk, kronik böbrek yetersizliği ve kalp duvarının kalınlaşmasıdır. Yanlış kan basıncı ölçümü arter içi basıncın daha yüksek çıkmasına neden olabilir.''

-İşlem süresi yaklaşık 1 saat-

Prof. Dr. Adalet, ''renal denervasyon'' tedavisinin uygun hastalarda kullanılması durumunda yüzde 80-90 oranında başarı sağlandığını belirtti.

Beyinden gelen uyarıların böbrekten su ve tuz tutulumunu artırdığı için tansiyonun yükselmesine yol açtığını dile getiren Adalet, uygulamayı şöyle anlattı:

''Bu sinirler, aynı şekilde renin hormonunun salgılanmasını artırır. Bu hormonun fazla salgılanması da tansiyonu yükseltir. Bu amaçla hastaya sedasyon yapılarak kasıktan özel bir kateter ile giriliyor ve her iki böbrek damarının etrafı özel bir cihazın ürettiği radyo frekans akımı ile ısıtılıyor. Yaklaşık 1 saat süren işlem sonrası 1-2 gün içerisinde hasta evine dönmektedir. Bu tedavi sonrasında hastaların kullandığı ilaçlar azalmaktadır. Dirençli tansiyonda kullanılan böbrek atardamarı etrafındaki sinirlerin yakılarak ortadan kaldırılması yönteminin (renal denervasyon) güvenilirliği, 5 yıllık takiplerle anlaşılmıştır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber