Hükümetin hazırladığı yeni tasarıya göre, nüfusu 2000'in altında olan belediyeler kaldırılacak.

Haber Giriş : 02 Aralık 2003 12:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin hazırladığı yeni tasarıya göre, nüfusu 2000'in altında olan belediyeler kaldırılacak.

Eğer tasarı, 28 Mart öncesi Meclis'ten geçerse, 400'e yakın belediye başkanı seçime giremeyecek. AKP Genel Başkan Yardımcısı Halil Ürün, devlete katrilyonlarca yük getiren belediyeler için tasarladıklarını, NTV'ye açıkladı.

Yerel seçimler öncesinde hükümet belediyeler ile ilgili düzenlemeyi Meclis'ten geçirirse nüfusu 2000'in altında olan beldeler köy statüsüne geçecek ve en yakın il özel idaresine bağlanacak. Türkiye'de ki 3 bin 215 belediyenin 400'ü bu değişiklik kapsamına giriyor.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Halil Ürün ?400'e yakın belde zamanında politik nedenler ile belediye olmuş. Bu belediyeler hizmet üretemiyor, sadece personelinin giderini karşılayabiliyor? dedi. Ürün, şöyle konuştu:
?Hizmeti de oradan buradan borçlanarak veya çevredeki diğer belediyelerin ilgilerine muhataç olarak hizmet yürütüyorlar ya da hiç hizmet yürütmüyorlar. Olmadık yatırımlara giriyorlar. Tabii, devleti borçlandırıyorlar. Devlet üzerinde bir kambur meydana getiriyor. Burada da katrilyona varan yükler getiriliyor devlete.?

?SEÇİMLERDEN ÖNCE ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ?
AKP olarak populizme kaçmadan bu kararı gögüsleyeceklerini ve 400 belediyenin kapanacağını belirten Halil Ürün, ?Bunların 28 Mart seçimlerinden önce yürülüğe sokularak seçime bu kanunlar çıkmış olarak girmeyi hedefliyoruz? dedi.
Başbakan ve kendisi dahil 150'ye yakın milletvekilinin belediye başkanlığından geldiğini hatırlatan Ürün , hazırlananan kanunlarında pratikte yaşanan sorunları çözmeye yönelik olduğunu vurguladı. Yerel yönetimleri AB standardına getirmeyi hedeflediklerini ifade eden Halil Ürün, bu tasarının yolsuzluğun önlenmesine de katkıda bulunacağına inandığını dile getirdi.

ntvmsnbc Sezer, 5 Aralık'ta yeni YÖK Başkanı'nı atayacak. Kulislerde yeni başkanın Ankara'dan biri olacağı konuşuluyor. Adı geçen beş adaydan ikisi hukukçu, ikisi hekim, biri inşaat mühendisi

02/12/2003 (630 defa okundu)

DİLEK GÜNGÖR
ANKARA-Yükseköğretim dünyasında tüm gözler, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 5 Aralık'ta emekliye ayrılacak Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Kemal Gürüz'ün yerine yapacağı atamaya çevrildi.
Kulislerde Sezer'in, ikisi hukukçu, ikisi tıpçı ve biri mühendis olan adaylar üzerinde düşündüğü konuşuluyor. YÖK Genel Kurulu üyesi ve Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Arslan ile Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdoğan Teziç hukukçu adaylar. Tıp konusunda uzman olan Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras ile Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Başkanı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayhan Alkış da adı başkanlık için geçen güçlü isimler.
Sezer, seçeceği isimle ya YÖK Yasası konusundaki tartışmaları büyütecek ya da yatıştıracak. Bu nedenle de atamanın kritik öneme sahip olduğu vurgulanıyor.


Arslan, Sezer'le okuldaş
Başkanlık için adı geçen adaylardan Prof. Ramazan Arslan, Sezer'in alt dönemden okul arkadaşı. Arslan, Sezer'in 1962'de mezun olduğu Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni, 1969'da birincilikle bitirdi. Sezer'in 1972-1978 yılları arasında Ankara Üniversitesi Medeni Hukuk alanında yüksek lisans yaptığı dönemde, Arslan da 'Medeni Usul Hukukunda Yargılanmanın Yenilenmesi' adlı teziyle doktorluk unvanını aldı. Sezer'in seçeceği ismin YÖK üyesi olması gerekiyor. Arslan, bu kritere uyuyor.


Teziç ters düşmüştü
Sezer'in kendisi gibi hukukçu birisini ataması durumunda öne çıkan bir diğer isim de Prof. Erdoğan Teziç. Ancak Teziç'le Sezer, 57. hükümet döneminde bir kanun hükmünde kararname nedeniyle görüş ayrılığına düşmüştü.
Sezer'in itiraz ettiği ve hükümetle Köşk arasında krize neden olan 'Memurlara ilişkin Kanun Hükmünde Kararname' konusunda Teziç, Sezer'in karşısında yer almıştı. Ankara'da geçtiğimiz haftalara kadar, Sezer'in YÖK Başkanlığı'na bir hukukçu atayacağı görüşü hâkim olmuştu. Ancak rektörler, "Bu iş hukuk işi değil, idare işi" derken, Cumhurbaşkanı Sezer'in hukukçu birinde ısrar etmeyeceğini belirtiyor.


Köşk'e yakın isim Özgen
Cumhurbaşkanı Sezer'in hukukçu bir başkan atamaması durumunda öne çıkan adaylar arasında ilk sırada Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen yer alıyor. Özgen, şu sıralarda Sezer'e en yakın rektörlerden
biri. Çünkü Özgen, bel fıtığı rahatsızlığı çeken Cumhurbaşkanı'nın tedavisini üstlendi. 12 Kasım'da ikinci kez Sezer tarafından Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanan Özgen, Sezer'in sağlığını yakından takip ettiğini açıklamalarıyla belirtiyor.
Başkanlık için adı geçen diğer bir isim de, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Nusret Aras. Aras da tıpçı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1974'te mezun oldu. Aras, tüm üniversite rektörleriyle iyi ilişkileri olan bir isim.
YÖK Başkanlığı için adı sıkça geçen bir diğer aday da, Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Başkanı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayhan Alkış. Alkış, yeni YÖK Yasası'nın mimarlarından biri olacak. Çünkü yasayı, ÜAK başkanlığındaki komisyonlar hazırlayıp hükümete sunacak. Alkış'ın hem yeni yasayı en iyi bilen kişi olarak hem de hükümetle uzlaşmadaki tavırları nedeniyle YÖK Başkanlığı'na getirilebileceği belirtiliyor.


Gürüz seçilebilirdi ama...
YÖK Yasası, başkanlık için Gürüz'ün tekrar seçilebilmesine olanak tanıyor. Ancak Gürüz ile Sezer'in yıldızı bir türlü barışmadı.
Cumhurbaşkanı Sezer, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı döneminden bu yana Gürüz'e karşı. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra da özellikle rektör atamalarında Gürüz ile iki kez ters düştü. Sezer, Kemal Gürüz'ün inisiyatifi ile ÜAK tarafından aday gösterilen iki YÖK adayını atamamıştı.
Cumhurbaşkanı Sezer ile Prof. Gürüz arasına giren bir başka olay da, Dicle Üniversitesi'nin rektör ataması sırasında yaşanmıştı. Cumhurbaşkanı Sezer, rektör atamaları nedeniyle yaşanan kriz sırasında Gürüz'ün randevu taleplerini bile kabul etmemişti.


Yeni başkanın işi zor
5 Aralık'ta görevi Prof. Kemal Gürüz'den devralacak yeni YÖK Başkanı'nı zor günler bekliyor. Yeni başkan, göreve başlar başlamaz YÖK yasa tasarısı ile AKP' nin imam-hatiplere üniversiteye giriş kolaylığı sağlayacak olan yasa tasarılarını kucağında bulacak. Gürüz'ün başkanlığı döneminde, YÖK ile AKP'nin arası gerginlikten kurtulamamıştı.
Gürüz, hem Erkan Mumcu hem Hüseyin Çelik'in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde hükümete yönelttiği suçlamalarla dikkati çekmişti. Ankara'da, Sezer'in hükümetle YÖK arasında gerilimi daha fazla tırmandırmayacak, tüm rektörlerle iyi anlaşan bir ismi atayacağı konuşuluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber