?Açık lise' formülü alan değiştirme imkanı sağlıyor

Haber Giriş : 14 Aralık 2005 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Açıköğretim Lisesi Yönetmelik Taslağı, ortaöğretimde birçok kolaylık içeriyor. Taslakla lisede seçtiği alanlarda sıkıntı yaşayan öğrencilere yükseköğretimde bile olsalar geri dönüp farklı alanları da okuma şansı getiriliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, (MEB) önümüzdeki günlerde açık lise ile ortaöğretimde birçok kolaylık getirecek. Talim ve Terbiye Kurulu'nun son şeklini verdiği ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in onayını bekleyen taslağa göre, Açık Genel Lise Programı öğrencilerine en erken 2,5 yıl (5 dönem) sonunda mezun olma şartı kaldırıldı. Taslak yönetmelik yayınlandığında, farklı lise türlerinden gelen öğrenciler, bir dönemde fark derslerini vererek açık liseden, genel lise diploması alabilecek. Taslakla döneminden önce ders seçimi uygulaması kaldırılırken, birinci dönem dersinden başarısız olanlar ikinci dönemde de aynı dersi alarak sınava girebilecek.

YÜKSEKOKUL MEZUNLARI DA KAYIT YAPTIRABİLECEK

Açık liseye, ?İlköğretim okulu ya da ortaokul mezunu olanlar, MEB'e bağlı tüm ortaöğretim kurumları ile diğer bakanlıklara bağlı ortaöğretim düzeyindeki okullardan ayrılanlar ve halen devam edenler ile mezun olanlar, bir yükseköğretim kurumundan ayrılanlar ile mezun olanlar ve denklik belgelerinde belirtilen öğretim düzeylerine göre yurtdışında öğrenim görmüş olanlar? kayıt yaptırabilecek. Böylece daha önceden meslek lisesi bitirdiği halde katsayı engeline rağmen yükseköğretim almış eski öğrencilere de katsayı engelini aşma yolu açılacak. Açık lisede yaş şartı bulunmuyor. Daha önce ?Açık öğretim lisesi programında yer alan ortak derslerin tamamı ya da başaramamış oldukları ile mezuniyet kredisini tamamlayabilecek kadar seçmeli derslerden? ifadesi de yeni yönetmelikte genişletildi. Kaydı kabul edilen öğrencilerin durumu ile ilgili maddelere göre, öğrenciler alan derslerinden sınava girmek zorundalar.

Alan ve okul değiştiren öğrencilerse okumadıkları ortak ve alan dersleri ile okudukları halde haftalık ders saati sayısı 1'den fazla artırılmış olan ortak ve alan derslerinden sorumlu tutulacak. Halen açıköğretim lisesine kaydolmak isteyenler doldurdukları form dilekçelerini, il veya ilçe irtibat merkezlerine verirlerken yeni yönetmelik yürürlüğe girdiğinde liseye kayıt için başvurular elektronik ortamda yapılacak. Yükseköğretimden sonra da ?Açık lise? eğitimi alma uygulaması getirilirken, öğrencilerin askerlik ertelemesi yapılamayacak. Öğrenci kişisel dosyası ise, öğrencilerin daha önce mezun olduğu okullarda kalacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber