İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

SUT değişikliği neler getirdi?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) düzenleme yaparak, ödediği şeker ölçüm çubuğu sayısını 4 kat artırdı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Mart 2013 15:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SUT değişikliği neler getirdi?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) şeker ölçüm çubuğu sayısından organ bağışlarına, ilaç alımından yeşil kartlı ve gazilere kadar bir çok konuda önemli düzenlemelere gitti.

SUT'ta yapılan değişiklikler şöyle:

-Yurt dışına tedaviye gönderilen hastaların sadece sevke konu hastalıklarına ait bedeller (hastalığın komplikasyonu ve acil durumlar hariç) ödenmekteyken hastalığıyla ilişkili durumlar ortaya çıkması halinde buna ilişkin tedavilerin de ödenebileceği düzenlendi.

-Kurum maluliyet birimlerince yapılan sevklerde, sağlık hizmeti sunucularına 3 iş günü içinde müracaat etme zorunluluğu 10 iş gününe çıkarıldı.

ORGAN BAĞIŞINDA YOL GİDERİ DEVLETTEN

-Meslek hastalığı nedeniyle tedavi gören kişilerin, birinci basamak sağlık hizmeti sunucularından kontrol amaçlı sevklerini alabilmeleri sağlandı.

-Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşların organ bağışı için bir ilden diğer ile gitmeleri durumunda yol, gündelik ve refakatçi giderleri SGK tarafından karşılanacak.

-Meslek hastalığı tespit edilen kişilerin yol parasının ödemesi kolaylaştırıldı. Daha önce bu kişiler için en az ikinci basamaktan sevk edilme şartı aranıyordu. Artık meslek hastalığına yakalanmış hastaların yol parası, aile hekimince sevk edilmesi halinde bile ödenecek.

HEKİME GİTMEDEN DAHA FAZLA İLAÇ

-Reçete alındıktan sonra 6 aya kadar yeniden hekime gitmeden ilaç alabilecek. Daha önce kronik hastalıkları için ilaç kullanan hastalar, her bir reçeteyle 3 aya kadar kullanıma yetecek miktarda ilaç alabiliyordu. Yeni düzenlemeyle bu hastalar, yeniden hekime gitmeden doğrudan eczaneden ikinci üç aylık dozu da alabilecek.

-Türkiye'de tedavi şansını tüketmiş hastalardan ihtiyacı olanlar için yurt dışından getirilen ilaç listesine kanser ve kalıtsal hastalıklarda kullanılanlar başta olmak üzere 13 yeni ilaç ilave edildi.

ŞEKER HASTALARINA İYİ HABER

-Oral antidiyabetik tedavi gören Tip II diyabet hastaları için SGK tarafından ödenen şeker ölçüm çubuklarının sayısı 4 kat artırıldı. Böylece belirli bir süre için ödenen şeker ölçüm çubuğu sayısı, 6 ayda 50 adetten, 3 ayda 100 adete çıkarıldı.

-Piyasada bulunmasında sıkıntı olabilecek ilaçların fiyatlarında iyileştirme yapıldı. 700'e yakın ürünün iskonto muafiyeti talebi değerlendirilerek, geçen yıl karar verilen 266 ürüne ilave olarak 45 üründe daha 7,5/8,5 iskonto için muafiyet tanımlandı.

GAZİ VE ŞEHİT YAKINLARINA ÜCRET YOK

-Gazi ve şehit yakınlarından, özel hastanelerde ilave ücret alınmayacak. Önceden gazi ve şehit yakınlarından ancak resmi sağlık kurum ve kuruluşları tarafından sevk edilmeleri halinde ilave ücret alınmıyordu.

YEŞİL KARTLILAR İÇİN ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK

- Üniversite hastanelerinde tedavi gören yeşil kartlı vatandaşlar, gerekli görülmesi halinde başka bir üniversite hastanesine sevk edilebilecek. Önceki düzenlemede üniversite hastanelerinde tedavi gören yeşil kartlıların, gerekli olduğu durumlarda başka bir üniversite hastanesine sevk edilebilmeleri mümkün değildi. Bu kişilerin, yeniden Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneden sevk alınması gerekiyordu. Yapılan düzenleme ile hastaya ikinci bir sevk alınması uygulamasına son verildi.

- Yeşil kartlı vatandaşlar, TSK'ya bağlı üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularına (GATA, Haydarpaşa GATA ve TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi) doğrudan müracaat edebilecek. TSK ile SGK arasında, üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularını kapsayan götürü bedel üzerinden hizmet alım sözleşmesi imzalandı. Sözleşme kapsamı için belirlenen bedel ile yeşil kartlıların tedavileri TSK'nın üçüncü basamak hastanelerinde sağlanmış olacak.

-Yeşil kartlılar, yanık, vurgun, soba zehirlenmesi gibi durumlarda uygulanan “hiperbarik oksijen tedavisi” için resmi ve özel sağlık hizmeti sunucularına doğrudan müracaat edebilecek.

-Primi devlet tarafından karşılananlar, organ nakli ve nakil sonrası kontrolleri için doğrudan üniversite hastanelerine gidebilecek.

-Yeşil kartlılar, kadavradan organ nakli içinse özel sağlık hizmeti sunucularına doğrudan başvurabilecek. sağlık bakanlığı Ulusal Koordinasyon Merkezince uygun organ bulunması nedeniyle özel sağlık hizmeti sunucularına yönlendirilen yeşil kartlı hastaların “kadavradan organ nakli” bedelleri karşılanacak.

-Ağız ve diş tedavilerinde eskiden hastaya aldırılan greft, membran gibi tıbbi malzemelerin hastane tarafından temini zorunlu hale getirildi.

-Tıbbi malzeme ödemelerinde iller arasındaki farklı uygulamalar sona erdirildi.

-Vatandaşlara SGK'ca sağlanan protez ve ortezlerin sayısı artırıldı.

-Bazı tıbbi malzemelerin SGK tarafından karşılanması için istenen bazı belgeler kaldırılarak bürokrasi azaltıldı. Örneğin, omurga cerrahisi ve artroplasti alan grubunda yer alan tıbbi malzemelerin geri ödenmesi için istenen ISO 13485, biyomateryal testi, biyouyumluluk testi gibi belgeler kaldırıldı.

- Terör olayları sonucu gazi olanların kişiye özel olarak üretilen akülü tekerlekli sandalye ve biyonik el gibi yüksek teknolojiye sahip protezlere ulaşımı kolaylaştırıldı.

-Gazilerin, banyo protezleri gibi yaşam kalitesini artıran tıbbi malzemelere ulaşımı kolaylaştırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber