'Halk sağlığı alarm veriyor'

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, 2011'e göre 2012'de 8 milyar daha fazla sigara içildiğini belirtti, “Bu, halk sağlığı açısından alarm zilleri çaldığının göstergesidir” dedi.

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 26 Mart 2013 16:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Halk sağlığı alarm veriyor'

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi'nce düzenlenen çalıştada konuşan Prof. Dr. Elif Dağlı, tütün tüketimine karşı alınan önlemlerin önemli bir noktaya ulaştığını fakat yeterli olmadığını söyledi.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu ve Maliye Bakanlığı bildirimlerine göre, 2012 yılı sigara tüketim sayılarının, 1999'dan beri azalan trendin tersine ilk kez yükselme gösterdiğini vurgulayan Dağlı, ''2011'e göre 2012'de 8 milyar daha fazla sigara içilmiştir. Bu durum halk sağlığı açısından alarm zillerinin çaldığını göstermektedir'' dedi.

ELEKTRONİK SİGARA ZEHİRLEYEBİLİR

Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Osman Elbek de elektronik sigaranın, 2007'de ABD'de piyasaya sunulmasının ardından kullanım sıklığında hızla artış olduğunu kaydetti. Elektronik sigaranın, ürünü kullanan kişilerde bağımlılığa yol açtığını savunan Elbek, ''Elektronik sigaranın yol açtığı bir diğer önemli zarar ise kartuşların nikotin sızıntısı yapmasıdır. Böylelikle cilt daha fazla nikotine maruz kalıyor ve hatta zehirlenmeye yol açıyor. Sigara bıraktıran ürün olarak reklam edilmesi de kesinlikle engellenmelidir. Üniversite gençliği arasında sigaradan daha yaygın hale gelen nargilenin de yasaklanması gerekmektedir. Bir nargile seansı, 100 sigara içmeye bedeldir ve maalesef gençlerimiz nargilenin zararlarını bilmemektedirler'' şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber