Alt komisyonların programı belli oldu

TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu bünyesinde oluşturulan Hukuk Alt Komisyonu, haftaya eski istihbaratçılardan Bülent Orakoğlu, Osman Ak, Sabri Uzun ve Emin Aslan ile bazı gazetelerin genel yayın yönetmenlerinin bilgisine başvuracak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mart 2013 17:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Hukuk Alt Komisyonu çalışma programını belirlemek için AK Parti Elazığ Milletvekili Şuay Alpay'ın başkanlığında toplandı.

Alpay, komisyonun dinleme cihazlarının nasıl Türkiye'ye geldiğine dair Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı yetkililerinden bilgi alacağını söyledi.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça da komisyona müracaat eden mağdurlar ile eski istihbaratçılardan Hanefi Avcı, Adil Serdar Saçan, Sabri Uzun, Emin Aslan ve Osman Ak'ın dinlenebileceğini söyledi.

Havutça, CHP Grup Başkanvekilleri Emine Ülker Tarhan ve Muharrem İnce'nin de mağdur olarak dinlenmek istediklerini bildirdi. Bunun üzerine Alpay, İnce ve Tarhan'ın milletvekili oldukları için istedikleri zaman gelip, bilgi verebileceklerini kaydetti.

-Dinlenecekler-

Komisyon üyeleri, eski istihbaratçılardan Bülent Orakoğlu, Osman Ak, Sabri Uzun ve Emin Aslan'ı dinleyecek. Komisyon, Milliyet, Cumhuriyet, Hürriyet, Sabah, Star, Zaman, Yeni Şafak, Türkiye, Bugün, Habertürk ve Taraf gazeteleri genel yayın yönetmenlerini, Dicle Haber Ajansı'ndan bir gazeteciyi, Hasan Cemal ile Ertuğrul Özkök'ün bilgisine de başvuracak.

Komisyon Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanlarının sözlü ya da yazılı görüşlerini de isteyecek.

Hukuk Alt Komisyonu, yine eski istihbaratçılardan cezaevinde bulunan Hanefi Avcı ve Adil Serdar Saçan'ı dinleme konusunda bir karar almadı. Ancak daha sonra bilgi almak amacıyla Kadir Sarmusak ile birlikte Avcı ve Saçan'ın da dinlenebileceği yönünde görüş bildirdi.

Bu arada Komisyon Başkanı Alpay, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın, ''yasadışı dinleme nedeniyle cezaevinde bulunan milletvekillerinin de dinlenebileceği önerisi üzerine, bunun spekülasyona açık bir konu olduğunu söyledi.

-Teknik Alt Komisyon-

Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu Teknik Alt Komisyonu da AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır başkanlığında toplandı.

Komisyon Bilkent, ODTÜ, Bilgi Güvenliği Derneği, TOBB-Özel Güvenlik Hizmetler Meclisi, Bilişim Sektörü Derneği ve MİT'e devredilen GES'e gidecek.

Gelecek hafta Ankara'daki kurumları ziyaret edecek olan alt komisyon, sonraki hafta da İstanbul'da aralarında Türk Telekom ve telekomünikasyon firmalarının da bulunduğu kurumları ziyaret edecek.

Komisyon Başkanı Satır, Londra merkezli bir Türk firması ile Antalya'da bir firmanın ''böcek'' olarak bilinen dinleme cihazları ve karşı önlemler konusunda dinlenebileceğini söyledi. Bu konuda kararını daha sonra verecek olan alt komisyon ayrıca Ankara Kent Güvenliği Yönetim Merkezi'ni de yerinde inceleyecek, MOBESE'lerin çalışması hakkında bilgi alacak.

Muhabir: Esin Işık

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber