Cemil Meriç'in doğduğu ev müze oluyor

Reyhanlı ilçesinde doğan, Türk düşünce hayatında silinmez izler bırakan toplum bilimci, yazar, şair, düşünür ve tarihçi Üstad Cemil Meriç’in doğduğu ev Müze oluyor.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Mart 2013 22:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cemil Meriç'in doğduğu ev müze oluyor

Reyhanlı ilçesinde doğan, Türk düşünce hayatında silinmez izler bırakan toplum bilimci, yazar, şair, düşünür ve tarihçi Üstad Cemil Meriç'in doğduğu ev Müze oluyor.

Gözleriyle değil ruhuyla gören, Doğu ve Batı'nın gerçek anlamını kavrayarak düşünce ve kültür dünyamıza apayrı bir perspektif açmış gerçek bir münevver olan Meriç'in, Reyhanlı ilçesi İrtah Mahallesi'ne bulunan, 840 metrekare parsel alanına sahip evi, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 23.02.2012 tarih ve 628 sayılı kararı ile 'Kültür Varlığı' olarak tescillendi.

Kesme taş kaplama ve yığma yapım tekniğinden yapılmış toplam 320 metrekare inşaat alanına sahip iki katlı yapının,160 metrekare olan zemin katı; 3 oda, mutfak, banyo ile wc'den, yine160 metrekare olan birinci katı ise 4 oda, banyo ile wc'den oluşuyor.

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Hatay Valisi Sayın M. Celalettin Lekesiz, Hatay Valiliği olarak evin mülkiyetini, 29 Mart 2013 tarihi itibarı ile aldıklarını, restorasyon projelerinin süratle yapılacağını, ardından müzenin tefriş ve tanzimine ilişkin projenin yapılarak uygulamaya geçirileceğini kaydetti.

Meriç'in doğduğu evin müze haline getirilmesinin; gençlerimizin değerli büyüklerimizi tanımaları açısından önem taşıdığını ifade eden Lekesiz, her milletin tarihinde, kültüründe, sanatında ve fikir hayatında etkili olmuş, yaşadığı topluma ve döneme damga vurmuş insanların mutlaka var olduğunu ifade ederek, ülkemiz ve ilimiz için çok önemli değerlerden biri olan Cemil Meriç'in de bizim fikir hayatımızın ve düşünce dünyamızın köşe taşlarından birisi olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber