Kimyasal gazların yayılabileceği bölgeler belirlenecek

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve TÜBİTAK işbirliğiyle geliştirilecek yazılımla kimyasal gazların hangi bölgeye ne kadar zamanda ulaşabileceği tespit edilerek önlem alınması sağlanacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Nisan 2013 13:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kimyasal gazların yayılabileceği bölgeler belirlenecek

AFAD ve TÜBİTAK işbirliğiyle yürütülen Afet Yönetimi Karar Destek Sistemi Ar-Ge Projesi kapsamında, kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer (KBRN) tehlikelere karşı yayılım analizi yapan yazılım geliştirilecek.

Herhangi kimyasal tehdit, saldırı ya da endüstriyel sızıntı durumunda, bu gazların yayılabileceği muhtemel bölgeler hesaplanacak.

Proje kapsamında saldırı veya sızıntı olan bölgenin koordinatı harita üzerine işlenecek. Tehlike oluşturabilecek gazların özellikleri ve belirtileri, algoritmik olarak sistemde tanımlanacak. Herhangi olay anında, belirtilerine göre gazın hangi tipte olduğu tespit edilecek.

Ardından Meteoroloji Genel Müdürlüğünden online alınan rüzgarın hızı, yönü gibi veriler değerlendirilerek, gazın hangi bölgeye ne kadar zamanda ulaşabileceği belirlenecek.

Projeyle tehlike bölgesindeki vatandaşların gazdan etkilenmeden tahliyesi ve özel cihazlarla temizlik yapabilen, Türkiye'nin çeşitli noktalarında konuşlu KBRN ekiplerinin, gazın yayılabileceği bölgelere hıza sevki hedefleniyor.

-''KBRN konusunda projeler geliştirmek kaçınılmaz''-

AFAD Bilgi Sistemleri ve Haberleşme Dairesi Başkanı Yusuf Uzunay, AA muhabirine, özellikle Türkiye'nin bulunduğu coğrafya ve konjonktür gereği KBRN konusunda projeler geliştirmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Bunun yanı sıra sanayi tesislerinden kaynaklanan sızıntılara da maruz kalınabileceğine dikkati çeken Uzunay, projenin bu durumlarda hayat kurtarıcı olacağını belirtti.

Gazın yayılacağı bölgelerin tespitinin KBRN ekiplerinin yönlendirilmesi açısından da önemine işaret eden Uzunay, TÜBİTAK ile yürütecekleri projeyle bu sürecin algoritmalarını oluşturacaklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber