Medical Park Gaziantep'ten başarılı bir operasyon daha

Medical Park Gaziantep Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nde başarılı bir operasyona daha imza atıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Nisan 2013 17:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Medical Park Gaziantep'ten başarılı bir operasyon daha

Medical Park Gaziantep Hastanesi'nden alınan bilgiye göre, 56 yaşındaki Fadıma Yalçın, şiddetli göğüs ağrısı ve bilinç bulanıklığı şikayetiyle başka bir sağlık kurumuna gitti. Nöroloji kliniğinde muayene edilen hastanın tetkiklerinde "Tip 1 Aort Anevrizması" olduğu tespit edildi ve hasta, acil olarak Medical Park Gaziantep Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'ne sevk edildi. Yapılan değerlendirme ve tetkikler sonucunda hastanın aort damarında yırtılma meydana geldiği, oluşan yırtığın beyne doğru ilerlediği tespit edildi.

Medical Park Gaziantep Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Bilge Erdoğan'ın gerçekleştirdiği operasyonda, hastanın tüm kanı vücut dışında bir rezervuarda toplandı ve tüm vücut dolaşımı 36 dakika boyunca durdurularak, hastanın beynine doğru giden ölümcül yırtık tedavi edildi.

Op. Dr. Mustafa Bilge Erdoğan yaptığı açıklamada, "Hastaneye ulaşması bile mucize olarak değerlendirilen hastanın yaşamak için tek çaresi ameliyattı. Çünkü yırtık dakikalar geçtikçe beynine doğru ilerliyordu. Hasta yakınlarına bilgi vererek acil ameliyat kararı aldık. Bu tip vakalarda hastanın vakit kaybedilmeden ameliyata alınması lazımdır. Beyne giden damardaki aort anevrizması damarı tam tıkadığında, maalesef hasta hayatını kaybediyor. Ameliyat sırasında yırtığın ilerlediği ve beyin damarlarını da içine aldığını gördük. Bu nedenle açık kalp ameliyatlarında nadiren tercih edilen zor ve yüksek riskli bir yöntem olan 'derin hipotermik Total sirkulatuvar arrest' (vücut sıcaklığının belli dereceye düşürülerek tüm kanın boşaltılması ve dolaşımın tamamen durdurulması) yöntemine karar verildi. Bu yöntemde hastanın vücudu belli bir dereceye kadar soğutularak yaşamı tıbben bir süre durduruluyor" şeklinde bilgi verdi.

"Bu yöntemin kullanıldığı hastalarda görülebilecek en büyük risk, organlarda ve özellikle de beyinde oluşabilecek kalıcı hasarlardır" diyen Op. Dr. Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bunu engellemenin tek yolu ise işlem süresini olabildiğince kısa tutmaktır. Literatürde belirtilen güvenli süre en fazla 60 dakikadır. Biz ise işlemi 36 dakikada gerçekleştirdik ve toplam 5 saat 30 dakikada operasyonumuzu tamamladık. Hastamız yoğun bakım sürecinden sonra sağlıklı bir şekilde uyandı ve zamanında müdahale yapıldığı için organlarda ya da beyinde bir hasar oluşmadığı gözlendi."

Aort anevrizmalarında erken teşhisin önemine de değinen Erdoğan, "Aort yırtıklarında erken teşhis, zamanında ve hızlı müdahale, profesyonel ekip çalışması ile başarı sağlanabilmektedir. Çünkü hastanın her an hayatını kaybetme riski bulunmaktadır. Zamanında yapılan hızlı ve doğru müdahaleyle hastayı kurtarabilirsiniz. Medical Park Gaziantep Hastanemizde 24 saat kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi ekibimiz her türlü acil kalp vakalarına müdahale edebilecek donanıma sahip. Bu da Gaziantep için çok büyük bir kazanımdır. Bugün bu operasyonu gerçekleştirmemizde emeği geçen başta anestezi uzmanlarımız olmak üzere tüm ekibime, ekip ruhu içinde göstermiş oldukları gayretlerinden ötürü de ayrıca teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

"YENİDEN DOĞMUŞ GİBİYİM"

Fadıma Yalçın ise, hekimin anlattıkları karşısında duygulandığını belirterek, "Allah kendilerinden binlerce kez razı olsun. Hayata yeniden gelmiş gibiyim. Göğüs ağrısı ve bulantı şikayetiyle gitmiştim doktora. Meğerse ölümden dönmüşüm. Sağ olsunlar canla başla beni hayata döndürmek için uğraşmışlar. Yaşamak çok güzel bir şey. Başta doktorum olmak üzere, ameliyathane çalışanlarına, hemşirelere ve tüm kat personeline teşekkür ediyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber