Bakanlık tüm hekimleri sigortalayacak

Sağlık Bakanlığı, doktorların acil servisteki tedavi hatası davalarıyla mağdur olmaması için 'sigorta zorunluluğu' getirdi. Yeni uygulamayla birlikte, doktorların hizmet kusuru zararlarını sigorta teminatı karşılayacak.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 03 Nisan 2013 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakanlık tüm hekimleri sigortalayacak

Sağlık Bakanlığı, acilde çalışan doktorun müdahalelerine karşı açılacak maddi davalar için yeni bir çözüm buldu. Bu kapsamda tıp diploması olan tüm hekimlere acil sigortası yaptırma zorunluluğu geliyor. Böylece, acil servislerinde görev yapan doktorların gerçekleştirdiği tedaviler esnasında tıbbi hizmet kusuru meydana gelmesi halinde oluşan zarar sigorta teminatı kapsamında yer alacak.

STANDARDI HAZİNE BELİRLEYECEK

Bakanlık özellikle tedavi hataları nedeniyle davalık olan doktorları mali yükümlülükten kurtarmak ve bunu bir yasal güvenceye kavuşturmak için harekete geçti. Bu kapsamda bakanlık doktorlara sigorta yaptırma zorunluluğu getirdi. Buna göre kamu sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan doktorlar, diş hekimleri ve tıpta uzman olanların, tıbbi kötü uygulama nedeniyle açılan davalarda ödenecek tutarları sigorta karşılayacak. Ayrıca zorunlu sigortalara ilişkin teminat tutarları ile uygulama usul ve esaslar ise Sağlık Bakanlığı'nın görüşü alınarak Hazine Müsteşarlığı'nca belirlenecek.


Doktorların zorunlu mali sorumluluk sigortası hakkında yazı


DAVA GİDERLERİ DE SİGORTADAN

Bu kapsamda çalışmalarını sonlandıran bakanlık sigorta kapsamına dava giderlerini ve masraflarını da aldı. Doktorun dava süresince yargılama ile ilgili yaptığı harcamalar sigorta şirketine fatura edilecek. Bakanlık sigortanın kapsamını ise şöyle belirledi: 'Poliçede belirtilen mesleki faaliyeti ifa ederken, mesleki faaliyeti nedeniyle verdiği zararlara bağlı olarak sözleşme süresi içinde kendisine yapılan tazminat taleplerine ve bu taleple bağlantılı yargılama giderine ilişkin makul giderlere karşı poliçede belirlenen limitler dahilinde teminat sağlar, denilmek suretiyle işbu sigortanın kapsamı belirlenmiştir.'

BRANŞ SINIRI YOK

Bakanlığın çalışmasında tıp doktorunun mekan, branş ve zaman sınırlaması olmaksızın acil olan her hastaya müdahale etmek yetki ve sorumluluğunda olduğu vurgulandı. Acil servislerde tutulan nöbetlerin bütün hekimler için 'mesleki faaliyet' kapsamında olduğu ifade edildi. Bu kapsamda acil servislerinde gerçekleştirilen tedaviler esnasında tıbbi hizmet kusuru meydana gelmesi halinde oluşan zararın da sigorta teminatı kapsamında yer alacağı bildirildi.

DOKTORA DAVA AÇMA ORANI ARTIYOR

Hastalar tarafından çeşitli nedenlerle 'Tıbbi kötü uygulama' iddiası ile açılan davalar artıyor. Yapılan araştırmalara göre devlet ya da üniversite hastanelerinde çalışan hekimlere karşı açılan tazminat davaları son yıllarda yüzde 25 oranında çoğaldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber