Semt evinde 'Kitre Bebek' coşkusu

Gaziemirli ev hanımları belediyenin açtığı kurs sayesinde, medeniyet ile kültürlerin beşiği ve geçiş yolu olan Türkiye'deki el sanatları içinde önemli yer tutan 'kitre bebek'le tanıştı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Nisan 2013 14:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Semt evinde 'Kitre Bebek' coşkusu

Gaziemirli ev hanımları belediyenin açtığı kurs sayesinde, medeniyet ile kültürlerin beşiği ve geçiş yolu olan Türkiye'deki el sanatları içinde önemli yer tutan 'kitre bebek'le tanıştı. Hürriyet Mahallesi Cumhuriyet Semt Evi'ndeki kursa Sarnıçlı ev hanımları adeta akın etti. Gazi Üniversitesi El Sanatları Mesleki Eğitim Fakültesi El Sanatları Bölümü Mezunu Nigar Söğütlü tarafından verilen kursa katılan ev hanımları, kitre bebeğe bölgeye özgü yöresel kıyafetlerle yeni bir yorum getirmeye başladı.

BÖLGEYE ÖZGÜ YÖRESEL KIYAFETLER

Şubat ayında başlayan kurslara katılan Sarnıçlı ev hanımlarının oldukça yetenekli olduğunu söyleyen Söğütlü, Güney ve Güneydoğu Anadolu'da yetişen yabani geven otunun yapıştırıcı ve şekil verici özelliğine sahip olan kitreden yapılan bebeklerin, heykeltıraş titizliğinde hazırlandığını söyledi. Söğütlü, Gaziemir'in eski yerleşimi Seydiköy'e özgü kıyafetlerin yanı sıra, ev hanımlarının yıllar önce göç ettikleri balkanlara ait yöresel giysiler giydirilen kitre bebeklere büyük ilgi olacağını dile getirdi.

EV EKONOMİSİNE DESTEK OLACAKLAR

İyi düzeye ulaşan kursiyerlerin bir haftada kitre bebeğin gövdesini, bir haftada giysisini hazırlayabileceğini ifade eden Söğütlü, şöyle devam etti: "Bu bebekler 30 yıl bozulmuyor. Son yıllarda koleksiyoncular ve turistlerin gözdesi olan kitre bebeklerin fiyatı 150 liradan başlıyor, 6 bin liraya kadar alıcı bulabiliyor. Bu kursu bitirenlerin kitre bebek üretimi ile ev ekonomilerine ciddi şekilde destek olacağını düşünüyoruz. Kursun sonunda güzel bir sergi açmak için hazırlanıyoruz."

GEÇMİŞİ M. Ö. 200'LERE DAYANIYOR

Geçmişi M. Ö. 200'lü yıllara kadar uzanan kitre bebek yapımı, 1936 yılında Kızılay ve Kızılhaç'ın işbirliğiyle İstanbul'da yardım amaçlı açılan kurs sayesinde yaygınlaştı. Türk kültürünün zengin el sanatları arasında yer alan kitre bebeği değerli kılan unsur, tepeden tırnağa en küçük detaylarının bile düşünülerek hazırlanmış olması. Güzel bir kitre bebek yapmak için öncelikle düzgün bir bebek vücudu hazırlamak gerekiyor. Yapımı sabır isteyen

kitre bebeği, yöresel kıyafetler değerli kılıyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber