HSYK'dan yargıya yönelik eleştirilere yanıt

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Aralık 2005 16:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Celal Altunkaynak, yargı üzerinde diğer erklerin ve kurumların baskı oluşturmasının bağımsızlığa ve hakim teminatına gölge düşüreceğini belirterek, ''Yüce yargının kendisine yapılan müdahalelere sessiz kalmasının nedeni, Türk Milleti adına üstlendiği sorumluluk duygusuyla hareket etmesindendir'' dedi.

Altunkaynak, AA muhabirinin son günlerde yargıya yönelik eleştiriler hakkındaki sorusu üzerine, Anayasa'ya göre yargı yetkisinin Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce yerine getirildiğini anımsattı.

Temel hak ve özgürlüklerin, Cumhuriyet'in, demokratik, laik hukuk devletinin sağlam ve sarsılmaz güvencesinin yargı olduğunu vurgulayan Altunkaynak, şunları kaydetti:

''Yargı, ülke genelinde adaletin gerçekleştirilmesi için olumsuzluklara karşın tam bir özveriyle çalışmalarına devam etmektedir.

Anayasamız kuvvetler ayrılığını esas almıştır. Yargı, adalet dağıtımı ve yargısal görevini, ancak bağımsız ve tarafsızlığıyla yerine getirebilir. Yargı üzerinde diğer erkler ve kurumlar baskı oluşturacak ise bağımsızlığa ve hakim teminatına gölge düşmüş olur. Yargı bağımsızlığına ve hukukun üstünlüğüne müdahale ediliyorsa bağımsızlıktan bahsedilemez.

Anayasa'da yargı bağımsızlığı ve hakim teminatı güvence altına alınmıştır. Görülmekte olan ve yargısal süreci başlayan davalar hakkında yorum ve eleştiriler yapmak Anayasa'ya aykırıdır. Herkesin bu hususa özen göstermesi yasal zorunluluktur.''

Görülmekte olan veya karara bağlanan davalarla ilgili itiraz ve temyiz yolu gibi yasal yollara başvurma hakkı bulunduğunu ifade eden Altunkaynak, bu hakkın kullanılmasında bir sınırlamanın da olmadığını vurguladı.

Altunkaynak, ''Yüce yargının kendisine yapılan müdahalelere sessiz kalmasının nedeni, Türk Milleti adına üstlendiği sorumluluk duygusuyla hareket etmesindendir'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber