Böyle cezaya can kurban

Fidan dikme cezasıyla bir yılda 40 bin fidan dikildi

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 07 Nisan 2013 20:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Böyle cezaya can kurban

AFYONKARAHİSAR Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Mehmet Gülçek, 'denetimli serbestlik tedbiri' kararıyla sanıklara verdiği 600 ile 1000 fidan dikme cezasıyla 40 bin fidanlık bir orman oluşturdu.

Afyon Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mehmet Gülçek, 'denetimli serbestlik tedbiri' kararıyla sanıklara verdiği fidan dikme cezasıyla Afyonkarahisar'da şu ana kadar 40 bin fidanın dikilmesini sağladı.

Ağır Ceza Mahkemesi'nde görevliyken sanıklara ağaç dikme cezası vermek istediğini belirten Hakim Mehmet Gülçek, bu fikrini diğer hakim arkadaşlarıyla da paylaştığını, ancak ağır ceza mahkemesinde bunu yapma şansı bulamadığını söyledi. Geçen yıl asliye ceza mahkemesi hakimliğine geçtiğini kaydeden Gülçek, "Geçer geçmez de bu düşüncemi uygulamaya başladım. Bu benim bağımsız, kendi uygulamam. İşlenen suça bağlı olarak sanıklara 200 ile 1000 arasında fidan dikimi yaptırıyorum" dedi.

HAFİF SUÇLARDA UYGULANIYOR

2 yıla kadar hapis cezası ve hafif para cezalarında, Ceza Muhakemeleri Kanunun 231'inci maddesi gereğince hükmün geri bırakılmasının mümkün olduğunu hatırlatan Gülçek, "Sanığın başka suçtan sabıkası yoksa, yargılamada pişmanlığını ortaya koymuşsa, karşı tarafın mağduriyetini gidermişse hapis cezası uygulamak yerine fidan dikme tedbiri uyguluyorum. Bunu uygularken, sanık rızası gerekmemekle birlikte genellikle görüşlerini de soruyorum. 'Bu tür bir tedbir uygulanırsa rızan var mı?', 'Kabul eder misin?' gibi soruyorum. Genelde olumlu bakıldığı için sıkıntı yaşanmıyor" diye konuştu.

BİR YILDA 40 BİN FİDAN

Fidanların sanığın kendi temini anlamında da karar oluşturabileceğini anlatan Gülçek, "Ancak maddi külfet getireceğinden karara 'fidanların orman işletmesinden teminine' yazıyorum. Karar kesinleşince sanık, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'ne, oradan Orman İdaresi'ne gidiyor. Orman İdaresi de fidanları temin ediyor. Sanık görevli denetiminde fidanları dikiyor. Kararlarda sanıklara, diktikleri fidanların 6 ay ya da 1 yıl bakım ve sulanması gibi yükümlülükleri de veriyorum. Şu ana kadar 60 dosyada fidan dikme cezası verdim. Bir yılda yaklaşık 40 binin üzerinde fidanı toprakla buluşturmuşuz" diye konuştu.

10 YILDA TÜRKİYE AMAZONLARA DÖNER

Türkiye'de bir yılda 1000 mahkemenin bu tedbiri uygulaması halinde yaklaşık 40 milyon fidanın toprakla buluşacağına dikkati çeken Gülçek, şöyle dedi: "10 yılda bu 400 milyon ağaç demek. Bu Türkiye açısından büyük bir rakam. Biraz iddialı olacak belki ama Türkiye Amazonlara dönüşecek yapıya kavuşur. Türkiye genelinde uygulamanın yaygınlaşması çok önemli. Bunu sadece biz hukukçuların üye olduğu adelet.org.tr sitesinde gündeme getirdim. Meslektaşlarımdan çok ciddi destek aldım."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber