3 Prof. psikolojik tacize uğradık iddiasıyla Meclis'e başvurdu

Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Leyla Açık, eski üniversite Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, eski Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hayri Duman ve eski Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zeki Aytaç’ın “psikolojik tacizine” uğradığı iddiasıyla Meclis’e başvurdu.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 08 Nisan 2013 08:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Açık, TBMM Dilekçe Komisyonu'na, yıllardır verdiği genetik mühendisliği dersinin, üniversite yönetimince, uzmanlık alanı bu olmayan başka bir öğretim üyesine verildiğini, hem maddi kayba hem de pasifleştirilerek psikolojik taciz ve işkenceye uğradığını iddia etti. Bilim jürisi dışında tutulduğunu ve 1250 TL'lik yayın teşvik ödülünün verilmediğini de öne süren Prof. Leyla Açık, sicil notlarının düşürüldüğünü ve Biyoloji Bölüm Başkanı'nın görevinin gereğini yapmadığını savundu.

YÖK: İDDİA YERSİZ

Prof. Açık'ın başvurusunu işleme alan Komisyon, YÖK'e görüşünü sordu. YÖK de Meclis'e, Prof. Açık'ın iddialarıyla ilgili raporu gönderdi. Raporda, özetle şu tespitlerde bulunuldu: “Genetik Mühendisliği dersinin her iki uzmanlık alanındaki öğretim üyeleri tarafından verilebileceği kanaati oluştu. Prof. Açık'ın verdiği ders sayısının 2009-2010 dönemine göre daha az olduğu görülmüşse de, yıllar itibariyle dengenin korunduğu görüldü. Bu nedenle pasifleştirilerek psikolojik baskı uygulandığı iddiasının yersiz olduğu değerlendirildi.”

İŞKENCE OLARAK NİTELENDİRİLEMEZ

YÖK raporunda, psikolojik taciz ve işkence iddialarıyla ilgili de şu değerlendirme yapıldı: “Gazi Üniversitesi Rektörlüğü'nün Prof. Açık'a yönelik işlemleri, keyfi gibi algılanarak psikolojik baskı ve işkence şeklinde nitelendirilemez. 2001-2011 arası sicil raporlarının da şikâyetçi olduğu amirler tarafından değil, arada dekanlık yapan diğer amirlerce düşürüldüğü görülmüştür. Sicil notlarıyla ilgili şikâyete konu dekanların objektif bir not değerlendirmesi yaptığı kanaati hasıl olması sebebiyle, iddialar yersizdir.”

İŞLEME GEREK YOK

YÖK raporu, şöyle noktalandı: “Sonuç olarak; dönemin Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hayri Duman ve Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zeki Aytaç hakkında psikolojik baskı yaptıkları iddiaları ile ilgili olarak adı geçenler hakkında herhangi bir işlem yapılmasına gerek yoktur. Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan ve Genel Sekreter Prof. Dr. Bahtiyar Yılmaz hakkında Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Aytaç'ın görevinin gereklerini yapmadığı ve yalan beyanda bulunduğuna yönelik dilekçeye istinaden işlem yapmadıkları iddiası ile ilgili olarak adı geçenler hakkında herhangi bir işlem yapılmasına gerek yoktur.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber