TAEK'te KPSS usulsüzlüğü iddiası hala cevaplanmadı

Haber Giriş : 23 Aralık 2005 00:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birgün gazetesinin 20/12/2005 tarihli nüshasında sitemizi ilgilendiren çok önemli bir detay yer almaktadır.

Birgün gazetesinin "Türkiye atom enerjisi kurumu( TAEK)'nda yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları dinmiyor. TAEK çalışanları kurumda yaşanan gelişmeleri gazetemiz ile paylaştı. İşte usulsüzlük iddiaları;" başlığı ile sunduğu iddialar arasında 4 nolu usulsüzlük şu şekildedir:

"Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sınavı sonuçları na göre TAEK'e alınacak personelde aranan şartlar arasında Kamu Personeli Dil Sınavı(KPDS)'dan en az 80 puan alma şartı olmasına rağmen, bu şartı taşımayan 10 kişi Çakıroğlu tarafından usulsüz olarak göreve başlatılmıştır."

Bu iddiaya göre Başkan Çakıroğlu, KPSS tercih kılavuzunda aranan ama şartları taşımayan 10 kişinin atamasını yapmıştır. Bu önemli bir iddia olup, iddiaya ilişkin olarak aradan üç gün geçmesine rağmen TAEK tarafından bir açıklama yapılmamıştır.

Yukarıdaki bahis konusu iddianın doğrulanması halinde TAEK Başkanı ve bu işleme imza atanlar hakkında ciddi disiplin cezaları uygulanacaktır.

TAEK Başkanı Çakıroğlu'nun bir an önce gerek bu iddia olsun gerekse de aşağıda yer alan iddia olsun, kamuoyunu bilgilendirecek açıklamaları yapması gerekmektedir.

İşte diğer iddialar

Usulsüzlük 1 Nükleer Güç Santrallerini( NGS) yapım ve işletmesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'(ETKB)nın sorumluluğundadır .NGS'lerinin yer seçimi ve işletimi de dahil tüm aşamaları ile ilgili kontrol ve denetim görevi, tüm bakanlı klardan bağımsız ve doğrudan Başbakana bağlı olarak TAEK'na verilmiştir. Ancak, 22.11.2002 tarih ve 19937 sayılı Başbakanlık tezkeresi ile bu bağımsız yapı ortadan NGS'lerinin yapım, işletim, kontrol ve denetim işlemleri tek elden yürütülecek hale getirilmiştir. Bu durum uluslararası sözleşmelere aykırı bir uygulamadır.

Usulsüzlük 2 TAEK'i bakanlık bünyesine katan Bakan Hilmi Güler, Tübitak'ta çalıştığı yıllarda dostluk kurduğu yakın bir arkadaşı olan Okay Çakıroğlu'nu bu kurumun başına getirmiştir. Çakıroğlu, ODTÜ'den Fizikçi olarak mezun olmuş ve "Silikondan Yapılan Güneş Pillerinin Fabrikasyonu" adlı yüksek lisans tezini tamamlamıştır. TAEK kanuna göre "TAEK Başkanı, konusunda bilgi ve ihtisas sahibi kişiler arasından Başbakan tarafından seçilir ve müşterek kararname ile atanır." denmektedir.

Çakıroğlu'nun ihtisas konusu nükleer ile ilgili değildir. Çakıroğlu'nun TAEK Başkanlığına atanması hukuka esastan aykırıdır. Bugüne kadarki TAEK Başkanlarının nükleer konularda çalışmış deneyimli bilim adamları olduğu göz önünde bulundurulduğunda ise bu atamanı n teamüllere de aykırı olduğu görülecektir.

Usulsüzlük 3 Çakıroğlu aynı zamanda Ulusal Bor Araştırma Enstitüsünün Yönetim Kurulu Başkanıdır. Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü kanunun 5. maddesinde "Yönetim Kurulu üyeleri; hukuk, siyasal bilgiler, idarî bilimler ve mühendislik dallarında eğitim veren en az dört yıllık yüksek öğrenim kurumlarından mezun olmuş, kamu kurum ve kuruluşlarında ve/veya özel sektörde toplam en az on yıl deneyim sahibi ve Enstitünün amacına uygun birikimi olan ve mesleğinde temayüz etmiş kişiler arasından Başbakan tarafından atanır." denmektedir. Çakıroğlu, bu dallardan hiçbirinde eğitim görmemiştir.

Usulsüzlük 4: "Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sınavı sonuçları na göre TAEK'e alınacak personelde aranan şartlar arasında Kamu Personeli Dil Sınavı(KPDS)'dan en az 80 puan alma şartı olmasına rağmen, bu şartı taşımayan 10 kişi Çakıroğlu tarafından usulsüz olarak göreve başlatılmıştır."

Usulsüzlük 5 TAEK, 2005 yılı içerisinde, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu(YDK) tarafından denetlendi. Bu denetleme sonucunda hazırlanan rapora göre, Usul ve Esaslara aykırı olarak 27 personelin kadro karşılığı sözleşmeli statüye geçirildikleri ve bunların tekrar eski statülerine geri döndürülmesi gerektiği belirtilmektedir

Usulsüzlük 6 27.11.2002 yılından bu yana, Başbakanın onayıyla yürürlüğe girmesi gereken tüm uygulamalar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanın onayıyla yürürlüğe girmiştir. Yasayla verilen yetkilerin ancak yasayla devrinin mümkün olması ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanına yetki tanıyan bir yasal düzenleme bulunmaması karşısında, yukarıda sayılan uygulamalarda yetki yönünden hukuka uygunluk bulunmamaktadır.

TAEK'TE SÜREK AVI
Öte yandan, dün Meclis gündemine gelen TAEK'teki usulsüzlük iddialarının ardından Başkan Okay Çakıroğlu'nun bu bilgileri sızdırmış olabileceklerinden şüphelendiği kişileri izlemeye aldığı, personelin sorguya çekildiğ i, birbirlerini ihbar etmeye zorlandı kları, tehdit edildikleri ve böylelikle personelin büyük bir baskı altına alındığı bildiriliyor.

TAEK'te kendisine "reis" olarak hitap edilmesini isteyen bir mühendisin Okay Çakıroğlu'nun koruması gibi davrandığı ve bu sürek avını Başkan Yardımcısı Ali Alat ile birlikte yürüttüğü iddia edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber