Emre itaatsızlıktan hapis yatan çavuş'a AİHM'den tazminat

Haber Giriş : 23 Aralık 2005 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üstünün emirlerine uymadığı gerekçesiyle 21 gün askeri cezaevinde tutulan A.D. adlı çavuş ile ilgili davayı sonuçlandıran Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye'yi toplam 3 bin 500 euroyu ödemeye mahkum etti.

Üstünün emirlerine uymadığı gerekçesiyle 21 gün bir askeri cezaevinde tutulan A.D. adlı çavuş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Türkiye'yi mahkum ettirdi. AİHM, cavuşa toplam 3 bin 500 euronun ödenmesine karar verdi. AİHM, A.D. adlı çavuşun 1996 yılında yaptığı şikayet üzerine açılan davayı sonuçlandırdı. Çavuşa hak veren mahkeme, oybirliği ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin özgürlük ve güvenlik haklarına ilişkin maddesinin ihlal edildiğine karar verdi.

1994 yılında itaatsizlik gerekçesiyle bir yarbayın emri üzerine 21 gün süreyle bir askeri cezaevinde gözaltında tutulan A.D., şikayetinde cezanın yetkili bir mahkeme tarafından verilmediğini savunmuştu. AİHM de, bir kişinin özgürlükten men edilmesi kararının ancak yetkili ve bağımsız bir mahkeme tarafından verilebileceğine dikkat çekerek A.D.'ye manevi tazminat olarak 2 bin, mahkeme masrafları için ise bin 500 euro (toplam 5 bin 592 YTL) ödenmesini uygun gördü.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber