Prematüre bebeklerde göz taramasının önemi

Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Gökhan Tufaner, 32 haftadan önce doğan bebeklerde mutlaka göz taraması yapılması gerektiğini söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Nisan 2013 19:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Prematüre bebeklerde göz taramasının önemi

Denizli Devlet Hastanesi bünyesinde yeni doğan yoğun bakımda yatan ve daha sonra taburcu olan prematüre bebekler için 'Prematüre Retinopatisi Polikliniği' açılırken, sadece yoğun bakımda verilen göz tarama hizmetinin artık poliklinikte de tüm prematüre bebekler için verilebileceği belirtildi. Muayene randevuları göz hastalıkları poliklinikleri tarafından verilecek olan prematüre bebeklerin her hafta belirlenen günlerde Op.Dr. Gökhan Tufaner, Op. Dr. Dağhan Dağ ve Op. Dr. Hüdayi Dönmez tarafından muayenelerinin yapılacağı kaydedildi.

DAMARLAR GELİŞMEMİŞ OLABİLİR

Denizli Devlet Hastanesi'nde görevli Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gökhan Tufaner, yeni açılan Prematüre Retinopatisi Polikliniği hakkında bilgi verdi. Dr. Tufaner, 32 haftanın altında doğan bebeklerin mutlaka göz taramalarının yapılması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Düşük doğum ağırlıklı ve erken doğan bebeklerde gözün retina tabakasındaki damarlar tam olarak gelişmemiş olur ve doğumdan sonra gelişimini tamamlar. Retinal damarlanması tamamlanmamış bebeklerin retinalarında kısaca ROP olarak bilinen prematüre retinopatisi hastalığı ortaya çıkabilir. Bu hastalık retina damarlarının kontrol dışı çoğalmasına bağlı oluşan, nedeni tam bilinmeyen ve değişik derecelerde görme kaybına yol açabilecek bir hastalıktır. Bu nedenle 32 haftanın ve bin 500 gramın altında doğan tüm bebeklerin mutlaka göz dibi muayenelerinin yapılması gerekir. Bin 500-2 bin gram arası bebeklerde eğer çocuk doktoru gerekli görüyorsa mutlaka prematüre retinopati muayenesi olmalıdır."

Prematüre retinopati muayenesinin ilk olarak bebeklerde 4-6 haftalık olduğunda yapılabileceğini anlatan Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökhan Tufaner, göz damarlarının gelişimine ve hastalığın ciddiyetine göre muayenenin belli aralıklarla tekrarlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber