İçişleri Bakanı Güler'e 'ambulans' mektubu

AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan ile CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay, İçişleri Bakan'ı Muammer Güler'e, ambulansların yaşadığı sorunların çözümüne ilişkin önerilerini mektupla iletti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Nisan 2013 13:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İçişleri Bakanı Güler'e 'ambulans' mektubu

Mektupta, son 10 yıllık dönemde, vatandaşlara hizmet eden ambulans sayılarının arttırıldığı belirtilerek, 2002 yılında ambulans sayısı 617 iken bugün 3 bine yaklaştığı kaydedildi.

Ambulans sayısının artırılmasıyla birlikte şehir merkezlerinde yaşanan olayların yüzde 93'üne ilk 10 dakika içinde müdahale edilebildiğine işaret edilerek, şu görüşlere yer verildi:

''Fakat, trafikte öncelikli geçiş üstünlüğüne sahip olan ambulanslarımız, acil vakalara müdahale etmek için trafikte seyrederken bir çok sorunla da karşılaşmaktadır. Bu sorunlardan biri, sireni ve tepe lambası açık olan ambulanslara yol vermeyen, yol vermeyi geciktiren sürücülerin var olmasıdır. Bu sürücüler, 'cankurtaran' olarak da anılan ambulansların olay yerine intikalini geciktirmekte ve bu nedenle bir çok vaka, maalesef can kaybıyla sonuçlanmaktadır. Üstelik bu sürücülerden bazıları zaman zaman girmeleri men edilmiş olan emniyet şeritlerinde seyretmektedir.

Ambulanslarımızın karşılaştığı bir diğer sorun ise gidecekleri yere daha hızlı varacaklarını zanneden bir takım sürücülerin, ambulansın arkasında hızla seyrederek büyük tehlikeye yol açmalarıdır. Öncelikli amacı yaralının hayatını kurtarmak olan ve bunun için seferber olan ambulansın herhangi bir freninde hızlı ve yakın takip yapan araçlar, önemli trafik kazalarına sebep olmaktadır. Bu nedenle telafisi imkansız zararların ortaya çıktığı da hepimizin malumudur. Bu araçlar da zaman zaman emniyet şeridi ihlali gerçekleştirmektedir. ''

Bu sorunların çözümüne yardımcı olması amacıyla, ambulansların ön ve arka tamponlarına yerleştirilecek kameralarca veya vatandaşların, Trafik Denetleme Şube Müdürlüklerinin yöneteceği twitter gibi sosyal ağ hesaplarına kural ihlalini kanıtlayan görsel materyalleri iletmeleriyle, can kurtarma hizmetinin yerine getirilmesini aksatan sürücülerin tespit edilmesini ve bu kişiler hakkında çeşitli cezai yaptırımların uygulanmasını takdirlerinize sunarız.''

İçişleri Bakanı Güler'in öneriye olumlu bakarak, konuyla ilgili çalışmaların başlatılacağını ifade ettiği bildirildi.

Muhabir: Melda Çetiner

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber