Emeklilik prim gün sayısında kademeli sistem geliyor

Haber Giriş : 23 Aralık 2005 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF'nin çıkarılmasını beklediği sosyal güvenlik reformunda, hükümet sivil toplum örgütleriyle yaptığı görüşmeler sonucunda kısmi uzlaşma sağladı.
IMF'nin 15 Şubat'a kadar çıkmasını beklediği sosyal güvenlik reformunda prim gün sayısında kademeli sistem gündeme gelecek.

2007 yılında devreye girecek reforma göre, işe başlayanlar için 9.000 prim gün sayısı geçerli olacaktı. Şimdi ise 2015'e kadar 7.500 ile 8.000 bin arasında bir kademe getirilmesi yönünde uzlaşma sağlandığı, prim gününün kesinleştirilmesine yönelik dengelerin araştırıldığı belirtildi. Bu durumda yasa 2007'de yürürlüğe girdiğinde o tarihte işgücüne katılanlar 9.000 bin prim gün sayısı yerine, üzerinde uzlaşma sağlanan prim gün sayısı üzerinden sisteme girecek. Kademeli sisteme göre 2015 yılından sonra prim gün sayısı 9.000'e çıkacak. Bir çalışanın emekli olması için hem prim gün sayısını hem de emeklilik yaşını doldurması gerekiyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ayrıca kamuoyunda emekli maaşlarının düşmesi olarak bilinen düzenlemeye de açıklık getirerek, maaşlarda prime esas tutulmayan kısmın daha sonra bütçe dengeleri içinde sübvanse edilebileceğini söyledi. Başesgioğlu, "Reform yaptık, maaşınızı düşürdük" denilemeyeceğini kaydetti. Şu anda memurların emekli olduğu Emekli Sandığı, emeklilik maaşını bağlarken katsayı olarak daha yüksek, SSK ve Bağ-Kur ise daha düşük katsayı uyguluyor. Reformdan sonra her üç sosyal güvenlik kurumu tek çatı altında toplanacak ve katsayılar eşitlenecek.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber