YÖK üniversitelerin idaresini bırakıp strateji belirlemeli

Haber Giriş : 23 Aralık 2005 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorking, Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) üçüncü düzeyde genel eğitim politikasını belirleyen stratejik bir kurum haline getirilmesi gerektiğini söyledi. Vorking Hacettepe Üniversitesi Ekonomi Topluluğu tarafından düzenlenen ?1. İktisadi Buluşma? isimli toplantıda ?Türkiye Eğitim Reformu? başlıklı konuşma yaptı.

Mevcut eğitim sisteminin amacına hizmet ettiğini belirten Vorking, ?Benim görüşüme göre (eğitim sistemi) tüm okul mezunlarının Türkiye'de ve Avrupa'da, şu an mevcut olan daha rekabetçi dünyada rekabet edebilmesini sağlamak için büyük değişikliklere ihtiyaç duymaktadır? dedi.

Yüksek öğretim sisteminin hem ekonominin hem de öğrencilerin beklentilerini karşılar hale getirilmesi gerektiğini belirten Vorkink, şöyle dedi: ?Önemli bir adım ise YÖK'ü üçüncü düzeyde genel eğitim politikasını belirleyen stratejik bir organ haline getirmektir, üniversitelerin yönetim ve idaresini yavaş yavaş bırakmalıdır ki bu işler üniversitelerin kendilerine emanet edilip kendi yönetim kurulları tarafından izlenmelidir.?

Vorking, stratejik bir politika belirleme organı olarak YÖK'ün orta öğretim sonrası eğitim finansmanı için bir formül geliştirmek ve uygulamak için Maliye Bakanlığı ile işbirliği yapması gerektiğini ifade etti.

Öte yandan Dünya Bankası Temsilcisi Vorking'in konuşmasının ardından toplantıya katılan bir grup öğrenci Vorking'i ve Dünya Bankası'nın uyguladığı politikaları protesto ederek salondan ayrıldı. Dışarda bir süre slogan artan öğrenciler daha sonra toplantının yapıldığı yerden uzaklaştı.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber