Gümrük Müşteşarlığı cadı kazanı gibi

Haber Giriş : 24 Aralık 2005 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gebze'de 7.5 trilyon liralık akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili soruşturma sırasında dinlenen telefonlara Gümrük Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Hüsnü Güler ile Gümrükler Genel Müdür Vekili Sezai Uçarmak da takıldı. Ancak savcılık, dinleme için yasal izin alınmaması nedeniyle Güler ve Uçarmak hakkında takipsizlik kararı verdi. İki görevli de makamlarına iade edildi.

Nevzat Saygılıoğlu'nun Gümrük Müsteşarlığı'ndan ayrılmasından sonra müsteşarlık makamı boş kaldı. Aylar sonra bu koltuğa Müsteşar Yardımcısı Rıza Tuna Turagay vekaleten oturtuldu. Akaryakıt, sigara ve cep telefonu kaçakçılığıyla ilgili önemli açıklama ve operasyonlar yapan Turagay kısa süre sonra görevden alındı. Turagay'ın isteği üzerine ayrıldığı, talebini Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'e ilettiği iddia edildi.

Boşalan müsteşarlık makamına başka bir müsteşar yardımcısının getirilmesi beklenirken, Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Tüzmen, tercihini Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Cihat Ancın'dan yana kullandı.

Müsteşarlık çalışanları beş gün önce, bir görevden alma olayı ile daha şoke oldu. Başbakan Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen ve defalarca Cumhurbaşkanı Sezer'e kararnamesi çıktığı halde, genel müdürlüğü imzalanmayan Gümrükler Genel Müdür Vekili Sezai Uçarmak, görevden alındı.

Gümrük Müsteşarlığı'nda konuşulanlara göre, iki grup var: İstanbullular ve Ankaralılar grubu. İstanbul kanadını İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdür Vekili Nadide Fatma Ünlü, Ankara kanadını ise Sezai Uçarmak oluşturuyordu. Müsteşarlıktaki bu bölünme geçen ay adliyelik oldu. Uçarmak, Ünlü'nün kendisine hakaret dolu mektuplar yazdığını ve ?şaşıbeş' dediğini iddia ederek savcılığa başvurdu. Bilirkişi mektuplar üzerinde yaptığı incelemede el yazısının Ünlü'ye ait olduğunu belirledi. Dava sürüyor.

Müsteşarlık'ta en son konuşulan konu da Kapıkule'deki operasyon. Soruşturmanın ucunun bazı üst düzey gümrük görevlilerine uzanacağı

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber